Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, AMB'nin bu yılın ilerleyen dönemlerinde tahvil alım programında ayarlamaya gitmeye karar verdiği zaman, Euro Bölgesi ekonomisinin ihtiyaç duyduğu kadar teşviği sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Draghi Brüksel'de Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Prasal İşler Komitesi'nde yaptığı çeyrek dönem konuşmasında, "Orta vadeli enflasyon görünümünde halen bazı belirsizlikler görüyoruz," dedi ve "Bu durumu akılda tutarak, bu yılın ilerleyen dönemlerinde, Euro Bölgesi ekonomisinin, fiyat istikrarının süregelen koşulları ile somutlaşan yeni bir dengeli büyüme patikasına geçişi tamamlamak için, halen ihtiyaç duyduğu parasal desteğin derecesini devam ettiren enstrümanlarımızın yeniden ayarlanması konusunda kararımızı vereceğiz" şeklinde konuştu.

Draghi, AMB Yönetim Konseyi enflasyonun hedefine yönleneceği konusunda daha fazla güven duyarken, euro kurundaki son volatilitenin bir belirsizlik kaynağı olduğunu ve izlenmesi gerektiğini söyledi. AMB Başkanı, bu nedenle, politika yapıcıların, mevcut enflasyon göstergelerinin son aylarda yalnızca ılımlı bir şekilde yükselmesi ile birlikte, sabırlı ve inatçı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Dragh'nin bu temkinli değerlendirmeleri, AMB'nin 2018 yılı için tahvil alım programını nasıl ayarlayacağına ilişkin kararlarının büyük bölümünü almaya niyetlendiği 26 Ekim'deki politika toplantısına hazırlanması ile birlikte geldi. Son yedi yılın en hızlı büyümesinin gerçekleştiği bir ortamda, varlık alımlarının yavaşlatılıp yavaşlatılmayacağına ilişkin tartışmalar, enflasyonun merkez bankasının hedefine yaklaşıp yaklaşmayacağı ile somutlaşacak.

Draghi, açılış açıklamasında, "Ekonomik genişleme şimdilerde güçlü ve tüm Euro Bölgesi ülkeleri ve sektörlerine yayılmış durumda," dedi ve "Enflasyonun er ya da geç enflasyon hedefimiz ile uyumlu seiyelere yöneleceği konusuda güvenimiz artmakta, ancak enflasyonda yukarı yönün somıutlaşabilmesi için oldukça önemli ölçüde parasal genişlemeye halen ihtiyaç duyulduğunu da biliyoruz" dedi.