Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Commerzbank Döviz ve gelişen piyasalar araştırma raporunda Türk Lirası'na ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir şekilde iyileştiğini belirten raporda, PMI verisi ve işletme güveni, turizm geliri gibi göstergelerin denge bulmaya başladığı ifade edildi. Avrupa Birliği'ne olan ihracatın destekleyici olduğunun altı çizildi.

Raporda, enflasyonun inatçı bir şekilde yüksek olduğu işaret edilirken, ithalat bazlı enflasyon görünümünün -TL'nin Şubat'tan beri istikrarını korumasının etkisiyle- iyileştiği ifade edildi.

Yılın son döneminde baz etkisiyle birlikte enflasyon yüzde 9 civarına gerilemesini bekleyen kuruma göre tüketici fiyatlarındaki artış gelecek yıl ortalama yüzde 7.5 olacak; buna karşın Fed'in faiz artırımlarının etkisiyle yılın ikinci yarısında tekrar yükselişe geçecek ve bu dönem boyunca çekirdek enflasyon yüzde 8.5 – yüzde 9 bölgesinde seyredecek.

Siyasi risklerin TL üzerinde şimdiye kadarki etkisinin -portföy girişlerinin destekleyici olması nedeniyle- sınırlı olduğu vurgulanan raporda, gelişen piyasalara yönelik risk algısının pozitif olduğu ve zayıf ABD Doları'nın carry trade açısından cazip paraları daha da cazip hale getirdiği belirtildi.

Commerzbank, Dolar/TL 'nin 2017 sonuna kadar kademeli olarak 3.50 seviyesine tırmanmasını ve -Fed'in faiz artırımlarını sürdüreceği varsayımıyla- gelecek yılın sonuna dek 3.90 seviyesine yükselmesini bekliyor.