Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "2017 yılı, gelişmeye açık olan pazarlar, Orta Doğu pazarı ile Rusya, Ukrayna gibi pazarlarda yaşanan gelişmeler sonucunda 2016'ya göre çok fevkalede bir yıl oldu. Turizm rakamları da bunu gösteriyor. Türkiye, turizmdeki olumlu tabloya tekrar geri dönüyor." dedi.

TÜROFED Başkanı Ayık, AA muhabirine Dünya Turizm Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2017 yaz turizmine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Geçen iki inişli yılın ardından bu yıl turizmin yeniden yükselişe geçtiğine işaret eden Ayık, Orta Avrupa'da Almanya, Fransa ve İskandinav ülkeleri gibi pazarlar haricinde tüm pazarlarda bir hareketlenme yaşandığına işaret etti.

Ayık, "2017 yılı, gelişmeye açık olan pazarlar, Orta Doğu pazarı ile Rusya, Ukrayna gibi pazarlarda yaşanan gelişmeler sonucunda 2016'ya göre fevkalede bir yıl oldu. Turizm rakamları da bunu gösteriyor. Türkiye, turizmdeki olumlu tabloya tekrar geri dönüyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Komşu ülkelere yönelik özel stratejiler geliştirilmeli"

Geçmişte yaşanan yaraların henüz tam olarak sarılamadığını vurgulayan Ayık, "Yaraların tam olarak sarılabilmesi için önümüzde birkaç yıl daha var. Gerek uluslararası pazar gerekse iç pazardaki ciddi gelişmeler ve büyümenin de etkisiyle turizmciler olarak geleceğe daha güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde bakmamızı sağlayacak bir tablo var önümüzde." diye konuştu.

Yeni pazarlara da yoğunlaşılması gerektiğine işaret eden Ayık, "Orta ve uzun vadede Çin ve Hindistan gibi gelişmeye açık pazarlara da yoğunlaşılması gerekiyor. Turizm hareketi en çok komşu ülkeler arasında olur. Dolasıyısıyla sınır komşumuz konumunda olan komşu ülkelere yönelik de özel stratejiler geliştirilmelidir." ifadelerini kullandı.

Ayık, özellikle Rusya'dan gelen turist sayısının en yüksek dönemlerin yaşandığı 2014'teki seviyelere ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

- "Yetersiz ve zamansız bir teşvik"

Kültür ve Turizm Bakanlığınca kruvaziyer gemi ile turist getiren A grubu seyahat acentelerine yolcu başına 30 dolar teşvik verilmesi kararını da değerlendiren Ayık, bu teşviğin kapsamının önümüzdeki yılları içine alacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Teşviğin 31 Aralık'ta sona ereceğine işaret eden Ayık, şöyle konuştu:

"Dün Resmi Gazete'de yayımlanan teşvik kararı yetersiz ve zamansız bir teşviktir. 2017 yılı neredeyse tamamlandı. Kruvaziyer gemileri gidecekleri güzergahları bir kaç yıl öncesinden belirlerler. Örneğin 2018-2019 yılları hedef alınıyorsa bu teşviğin ona göre belirlenmesi lazım. Planlamaların bu dikkate alınarak yapılması çok daha iyi olurdu bence. Elbette bir faydası olacaktır ama ileriye dönük bir teşvik olması daha iyi olurdu."

Kruvaziyer gemilerinin Suriye, Mısır gibi ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle güzergahlarında Doğu Akdeniz'i dışarıda tuttuğunu belirten Ayık, bunun da kendilerini olumsuz etkilediğini ifade etti.

- Yakıt desteği çağrısı

Ayık, Kültür ve Turizm Bakanlığının turist getiren uçaklara yakıt desteği sağladığını hatırlatarak, yeni desteğin bir an evvel açıklanması çağrısında bulundu.

Tur operatörlerinin hali hazırda bu desteği beklediğini aktaran Ayık, "Turist getiren uçaklara yakıt desteğinin de mutlaka en kısa süre içerisinde açıklanması lazım. Çünkü 2018 yılı ile ilgili planlamalar başladı. Desteğin bir an önce açıklanması ve 2018 yılını kapsayacak şekilde başlatılması gerekir." dedi.

Ayık, ayrıca turizme emek veren, yatırımcısından işletmecisine kadar bu sektörün çeşitli kademelerinde yer alan tüm çalışanların Dünya Turizm Günü'nü kutladı.

AA