Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Haftalardır İspanya gündeminde yer alan Katalonya bağımsızlık kampanyası, Pazar günü yapılacak referandum ile sonuçlanacak. 

Yatırımcılar, diktatör Francisco Franco'nun 40 yıl önceki ölümünün ardından demokrasiye geri dönülmesinden bu yana İspanya'nın yaşamakta olduğu en ağır yapısal krizi üzerlerinden atmış bulunmakta. İspanya göstergesi IBEX 35 Endeksi'nin bı yılki performansı benzer göstergeleri geride geride bırakırken, yatırımcıların Almanya tahvilleri yerine İspanya tahvillerine olan talebi, geçen Eylül'den bu yana fazla değişmedi. 

Londra'da Oxford Economics ekonomisti Angel Talavera, "Yatırımcıların dikkatlerini bu mevzuya çevirme vakti gelmiş olabilir" dedi ve "Piyasalar belirsizliği sevmez. Yatırımcılar bir noktada bu referandumun daha uzun vadeli sonuçlar getirebileceğini fark edecek" şeklinde konuştu. 

İspanya'daki referandum, zaman içerisinde ekonomiye zarar verebilir, yatırımlara ket vurabilir ve İspanya Başbakanı Rajoy'un idari kabiliyetine ilişkin soru işaretleri yaratabilir.

7.5 milyonluk nüfusa sahip Katalonya, İspanya nüfusunun yüzde 16'sını oluşturuyor ve üretimin yüzde 20'sini sağlayarak ülkenin en büyük bölgesel ekonomisini oluşturuyor.