Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, eylül ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,9 artarak 11 milyar 337 milyon dolar oldu. 

TİM, 2017'nin eylül ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı.


Buna göre, ihracat eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,9 artarak 11 milyar 337 milyon dolar oldu. Yılbaşından bu yana ihracat yüzde 10,6 artışla 114 milyar 661 milyon dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat yüzde 9 artışla 153 milyar 24 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Otomotiv endüstrisi, eylül ayında 2 milyar 152 milyon 110 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olarak belirlendi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yılın eylül ayında 2 milyar 152 milyon 110 bin dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisi, bu sonuçla en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu.

Bunu 1 milyar 294 milyon 611 bin dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar 280 milyon 260 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamülleri sektörleri takip etti. Eylül ayında en fazla ihracat artışı, yıllık bazda yüzde 420,9 ile gemi ve yat sektöründe kaydedildi.

Aynı dönemde toplam ihracatın yüzde 14,6'sını oluşturan tarım grubunda yüzde 6,9'luk artışla 1 milyar 653 milyon 416 bin dolarlık, toplam ihracattan yüzde 3,3 pay alan madencilik grubunda ise yüzde 17,8'lik yükselişle 379 milyon 271 bin dolarlık ihracat kaydedildi.

 

 

-En fazla ihracat gerçekleştirilen ülke Almanya oldu 


İhracat pazarları bazında eylül ayında 139 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk beş ülkeden Almanya’ya yüzde 8,3, İngiltere’ye yüzde 14, ABD’ye yüzde 36,5, İtalya’ya yüzde 1,5 ve Irak’a yüzde 2,2 artış kaydedildi. Eylülde en fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında en yüksek artış ise yüzde 54 ile Rusya'yla oldu.

Eylül ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke ise Almanya oldu. Almanya’ya eylülde 1 milyar 217 milyon 935 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Almanya'yı İngiltere, Irak, İtalya ve ABD takip etti. İhracattaki payı yüzde 51,6 seviyelerinde olan AB pazarına ihracat eylül ayında yüzde 10,2 artış gösterdi. 

 TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, yılın 8 ayında Irak'a yapılan ihracatta yüzde 25 artış olduğunu bildirdi.

Büyükekşi, TİM eylül ayı ihracat verilerine ilişkin, Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) AGT firmasının üretim tesislerinde düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hazır giyim sektöründe yaşanan yüzde 1,8 düşüşe yönelik soru üzerine Büyükekşi, geçen sene özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden ve sonrasında hem Almanya hem de Hollanda ile seçim arefesinde sıkıntılar yaşandığını söyledi.
Büyükekşi, "Bayram tatilinin de araya girmesiyle hazır giyimde böyle bir düşüş yaşandı. İnşallah bundan sonraki aylarda bu sektörümüz telafi edecektir." dedi.

Kuzey Irak'taki referandumun ardından Türkiye ile Bağdat yönetimi arasında yaşanan yakınlaşmanın ihracata nasıl yansıyacağı yönündeki soruyla ilgili Büyükekşi, geçen sene merkezi yönetimle yaşanan sıkıntılar nedeniyle Irak'la olan ihracatın düştüğünü hatırlattı. Büyükekşi, Türkiye'nin Irak merkezi hükümetine Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptığı ziyaretin ardından yaklaştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"O günden beri, eylül ayı hariç 8 aylık rakamlara baktığımda Irak ihracatımızda yüzde 25 artış vardı. Sadece bu ay yüzde iki düşüş yaşandı. O yüzden merkezi hükümetle şu anda ticaret açısından bir sorun yok. Bundan sonrası önemli. Çünkü, özellikle Irak'a ihracatımızın neredeyse yüzde 100'e yakın bir kısmını karayoluyla, Habur Sınır Kapısı'ndan gerçekleştiriyoruz. O yüzden, eğer geçişte bir sıkıntı olursa burada başka sorunlar karşımıza çıkar. Bunun için hükümetimizin alacağı kararları bekliyoruz. Dünya zaten bu yapılan referanduma karşı. Biz gelişmeleri takip edeceğiz. Bütün havayolları Erbil'e uçuşları durdurdu. Burada ihracatçıların ve malların ulaşımını nasıl sağlanacak? Ne olacak? Bekle gör politikası uyguluyoruz."