Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(08:55'te güncellendi)

ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanları, konu hakkında bilgiye sahip yedi kaynağa göre, Fed'e başkanlık yapması için önerdikleri adayların nihai listesini başkana sundu ve araştırmayı sonlandırdı.

Bu adayların şimdiki başkan Janet Yellen, Kevin Warsh, Gary Cohn, Jerome Powell olduğu kaydedildi.

Aynı zamanda, Beyaz Saray Fed'in başkan yardımcılığı için de araştırmasını sürdürüyor. Trump'ın Fed'de dört atama yapma hakkı bulunuyor; başkan, başkan yardımcısı ve iki guvernör.

Bazı kaynaklara göre Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Gary Cohn, Başkan Trump'ın açık bir şekilde Cohn'ı göreve getirebileceğini belirtmesi ardından, seçim sürecine yardımcı olma görevinden çekilmişti.

Kaynaklardan bazılarına göre sadece Başkan'a en yakın birkaç danışman adayların son listesini gördü. İki kıdemli yetkiliye göre Yellena ek olarak, Trump, Cohn'u eski Fed guvernörü Kevin Warsh'ı ve mevcut guvernörlerden Jerome Powell'ı da değerlendiriyor.

Şu anda önde gelen bir ismin mevcut olmadığını belirten kaynaklara göre Başkan Trump'ın ekonomist Glenn Hubbard ve U.S. Bancorp Başkan Richard Davis ile görüşme planı bulunmuyor. Her iki isim de olası adaylar arasında sayılıyordu.

Beşinci bir isim olarak Stanford ekonomisti John Taylor'ın da -mali muhafazakarların favorisi- değerlendirildiği düşünülüyor. Taylor ile görüşülüp görüşülmediği veya gündemde kendisiyle gerçekleştirilecek herhangi bir toplantı olup olmadığı bilinmiyor.

Bloomberg News'ın bazı kaynaklardan edindiği bilgilere göre Trump, geçtiğimiz hafta Yellen, Cohn, Warsh ve Powell ile Fed hakkında görüşme gerçekleştirdi.

U.S. Bancorp sözcüsü Dana Ripley, yorum yapmayı reddetti.

Son gelişmeler, Trump'ın son bir seçim yapmaya öncesinden daha yakın oldupunu işaret ediyor. Geçen hafta Cuma günü Trump, adayını göstermeye iki yada üç hafta uzakta olduğunu belirtmişti.

Aynı zamanda Beyaz Saray'ın Başkan Yardımcısı arayışı da sürüyor. Trump'ın toplamda dört atama yapması gerekiyor: Fed Başkanı, yardımcısı ve iki guvernör.

(08:55'te güncellendi)