Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı John Williams, güçlü ekonomiyle birlikte enflasyonun 2-3 yıl içinde yüzde 2 hedefine çıkacağını söyledi.

Williams, St. Louis'te düzenlenen bankacılık konferansında yaptığı konuşmada, Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında kalmaya devam eden enflasyonun, dönemsel güçlülüğe ya da ekonomideki zayıflığa daha az bağlı kategorilerdeki dalgalanmalardan dolayı düşük seyrettiğini belirtti.

Williams, "Bu endüstrilerdeki keskin fiyat hareketlerinin enflasyon üzerinde geçici etkileri olduğu biliniyor ve bunların bu defa da sürmesini beklemiyorum" dedi.

San Francisco Fed Başkanı, "Bu etkilerin azalması ve güçlü ekonominin ekonomiye duyarlı seyretme eğilimi olan fiyatlar için enflasyonu yukarı itmesi ile birlikte, enflasyonun önümüzdeki birkaç yıl içinde yüzde 2 hedefimize doğru hareket edeceği konusunda iyimserim" şeklinde konuştu.

Williams ayrıca, işsizlik oranının önümüzdeki yıl düşmesini ve nihayetinde yüzde 4'ün hafifçe altına inmesini beklediğini sözlerine ekledi.

Williams, "Ilımlı ekonomik büyümenin yeni dünyasında, bankaların düşük faizler için plan yapması gerek" dedi.

Williams, büyümeyi ne düşüren ne de yükselten oran olan nötr oranın bugün yüzde 0.5 civarında olduğunu ve bunun, yüzde 2 enflasyon ile birlikte, yüzde 2.5'in denge faizi olduğu anlamına geldiğini belirtti.

Konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayan Williams, "Faizlerin kademeli artırılmasını bekliyorum" dedi.

Nötr faizini yukarı yönde hareket ettiği konusunda bir işaret olmadığını söyleyen Williams, gayrımenkul ve tahvil fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyeleri yakınında olduğunu söyledi.

Williams, düşük faizlerden dolayı piyasa değerlemelerinin kendisini şaşırtmadığını söyledi ve ücret artışlarının sıkı işgücü piyasasından dolayı hızlanacağını belirti.

Williams'ın bu yıl Fed toplantılarında oy hakkı bulunmuyor.