Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk hisse senetlerinde düzeltme hareketi için çok erken olabilir.

Borsa istanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi'ni Mayıs 2016'dan bu yana görülen en sert kaybına iten, düşüş beklentisi içerisinde olan yatırımcılar, teknik göstergelerin alım ivmesinin bu hafta geri geldiğini işaret etmesiyle birlikte, şimdiden geri çekiliyorlar. Aslına bakılırsa Eylül ayındaki çekilme, Türk hisse senetlerini geçtiğimiz sekiz yılın en cazip haline getirdi.

Türkiye, BIST 100 Endeksi'nin yüzde 34 yükselmesiyle bu yıl dünyanın en iyi performans gösteren 10 piyasası arasında bulunuyor. Buna karşın üçüncü çeyrekte petrol fiyatlarındaki yükseliş ve artan enflasyon nedeniyle Merkez Bankası'nın sıkılaştırmacı politikası, bazı yatırımcıları fonları yeniden düzenleyerek Rusya gibi petrol ihracatçısı piyasalara yönlendirmeye zorladı.

Gösterge endeksin gelecek 12 aylık beklenen fiyat/kazanç rasyosu gelişen piyasa benzerlerine göre Haziran 2009'dan beri görülen en düşük seviyesine geriledi. Türkiye hisselerinde bu yıl kısa pozisyon alanlar ya da alım yapmayanlar ülke karşısındaki tahminlerini ikiye katlayacaklarını belirtmişti.

Bu duruma rağmen hisse senetleri sıçrama yaparak 25 Ağustos'tan beri görülen en güçlü haftalık yükselişine hazırlanıyor. MACD göstergesine göre alım sinyali veren BIST 100 üyelerinin oranı Aralık'tan beri en yüksek seviyesinde bulunuyor. Geçtiğimiz ayki geri çekilme, Credit Suisse Group AG'nin Çarşamba günkğ raporuna göre yatırımcılara bankalarda alım fırsatı sunuyor.

Hisse senetlerinin Fibonacci seviyesine geldiğinde düşmeyi sürdürmesiyle birlikte düşüş bekleyenler ilk engelde takılmış oldu. Eylül ayındaki düşüş Aralık ayından beri kaydedilen kazancın yüzde 23.6'sını sildi; buna karşın Fibonacci seviyesinin destek olarak çalışmasıyla kayıplar artmadı. Türkiye hisse senetlerindeki yukarı yönlü ivme sürüyor.

Bloomberg News