Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in 2017 yılı sona ermeden önce Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 73.3 seviyesinde bulunuyor.

Fed yetkililerinden gelen -ABD'de zayıf seyreden enflasyona karşın- şahin yanlısı açıklamalar, Başkan Trump'ın vergi reformuna ilişkin maliye politikasındaki olumlu karşılanan gelişmeler ve piyasadaki pozitif algı, Fed'in faiz artırımını destekleyici nitelikte.

Beklentileri karşılayan ABD verilerinin, dolar ve tahvil faizlerinin de faiz artırımı hikayesini desteklediği söylenebilir.

Küresel ekonomiye yönelik olumlu algı, piyasanın Fed'in 2017 yılının sonuna dek bir kez daha faiz artırımına gideceğine yönelik beklentileri kademeli olarak artırdı. Yaklaşık üç hafta önce piyasanın Aralık faiz artırımına verdiği ihtimal yüzde 46.7 seviyesindeyken, yüzde 50'yi aşarak kademeli olarak yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü vergi düzenlemesiyle ilgili teklifini açıklayarak yatırımcıların ABD maliye politikasına yönelik azalan reform beklentilerini tekrar canlandırdı. Trump'ın planı kurumlar vergisinin yüzde 35'ten yüzde 20'ye ve gelir vergisinin ise yüzde 12, yüzde 25 ve yüzde 35 olacak şekilde yedi dilimden üç dilime indirilmesini içeriyor. Söz konusu düzenlemenin ABD'li şirketlere daha hızlı büyüme ve daha fazla yatırım imkanı vereceği düşünülüyor.

Para politikası tarafında ise son dönemde Fed yetkilileri tarafından faiz artırımına yönelik yapılan olumlu açıklamalar, artırıma gidilmesi ihtimalini güçlendiriyor. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Perşembe günü CNBC'ye yaptığı değerlendirmede ABD ekonomisinin oldukça güçlü olduğunu belirtmişti. Harker, Aralık toplantısında faiz artırımına gidilmesinden yana olduğunu bildirdi.

San Francisco Fed Başkanı John Williams ise faizlerin kademeli artırılmasını bekliyor ve faizleri artırmak için enflasyonu beklemenin gereksiz olduğunu düşünüyor. Kansas City Fed Başkanı Esther George, Perşembe günü, Fed'in resesyondan kaçınmak için faiz artırımı konusunda çok beklememesi gerektiğini belirtti.

Yetkililerin faizlerin artacağına ilişkin görüşleri de genellikle olumlu. Williams enflasyonun 2 – 3 yıl içerisinde yüzde 2 hedefine çıkacağını belirtmişti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 13 Aralık'ta 2017'nin son toplantısını gerçekleştirecek. Aralık ayı faiz artırımı ihtimali yüzde 73.1'de bulunuyor. Artırımın gerçekleşmesi durumunda Fed, Mart ve Haziran aylarının ardından bu yıl üçüncü kez faiz artırıma gitmiş olacak.

ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin de Fed'in faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda yatırımcılara ipucu sağlaması bekleniyor. Dikkatler, TSİ ile 15:30'da açıklanacak ABD verisi üzerinde olacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileri, Eylül ayı verisinin 80 bin civarında artış kaydetmesini bekliyor.