Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye piyasaları, Türkiye ve ABD arasındaki siyasi gerginliğin derinleşmesinin etkisiyle sert geriledi.

İki NATO üyesi ülkenin karşılıklı olarak vize başvurularını askıya almasıyla birlikte Türk Lirası, hisse senetleri ve tahvilleri değer kaybederken Türk Lirası cinsinden varlıkların temerrüt riskini hedge etme maliyeti yükseldi.

Pazartesi günkü işlemlerde görülen satış dalgası, ABD'de faiz artırımı beklentilerinin gelişen piyasa varlıklarına olan talebi azaltırken, yükselen petrol fiyatlarının Türkiye'nin ithalat maliyetlerini artırıması ve Suriye'ye ilişkin kargaşanın sürmesiyle, Türk varlıklarının kırılganlığını gösteriyor.

Londra'da Legal & General Investment Management Ltd. stratejisti Simon Quijano-Evans, “Bu, insanların Türkiye'yle ilgili endişelerine bir yenisini ekledi” dedi ve “Gelişen piyasalar çapında bir sıçramayı tetiklemeyecektir çünkü her piyasa kendine özgü. Bunka karşın siyasi riskin yatırımcılar için bir endişe olduğunu gösteriyor” diye devam etti.

Türk Lirası, TSİ 12:46'da dolar karşısında yüzde 2.2 ekside 3.6956 seviyesinden işlem gördü. 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 28 baz puan artarak yüzde 11.37 seviyesine yükseldi. 5 yıllık CDS'ler 7 baz puan tırmanarak 184 baz puana geldi.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi yüzde 3.6 ile bir yıldan uzun bir sürenin en sert düşüşünü kaydetti. Gösterge endeks, 21 Haziran'dan bu yana ilk kez 100 bin puanın altına geriledi.