Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İran Merkez Bankası Başkanı Valiollah Seif başkanlığındaki bir heyet, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasını (TCMB) ziyaret etti.

Edinilen bilgiye göre, yapılan üst düzey görüşmeler çerçevesinde iki ülke arasındaki ticaretin yerel para birimi üzerinden teşvik edilmesine yönelik para takası (swap) anlaşması üzerinde mutabakata varıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'a yaptığı son ziyarette İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelmiş, yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Erdoğan, "Merkez bankalarımızın riyasetinde ve bankaların kendi aralarındaki iş birliğiyle finans sektörüne bir canlanma, hareketlilik getirme kararına vardık. Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak suretiyle yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik. Merkez Bankalarımız önümüzdeki hafta bir araya gelmek suretiyle bu noktadaki anlaşmayı imzalayacaklar. Bunlarla birlikte aynı zamanda örneğin bankalarımızın İran'da şube açmaları, İran bankalarının Türkiye'deki şube sürecini zenginleştirmeleri hareketlenecektir." ifadelerini kullanmıştı.

AA