Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(Güncellendi 11:09)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Yerli elektrik miktarı artışı sürecek" dedi.

Bakan Albayrak, "Türkiye çok zor, sıkıntılı bir coğrafyada yaşıyor. Enerji anlamında bağımlılığı minimuma indirmek gerekiyor. Yerli kömür kullanımı artacak. Elektrik üretimindeki payı artacak" şeklinde konuştu.

Albayrak, "Rüzgarda fiyatlar tahmin ettiğimizden daha fazla düşmüş. Son dönemlerde yerli üretimlerle alakalı üretim kaleminden bahsediyoruz. Türkiye'deki sanayicilerimizin devreye girmesi ile önü açılıyor. Sonrası ne olacak? YEKA üzerinde baktığımızda, yeni üretim tesisi çerçeveleri görüşmelerimiz devam ediyor. Yaklaşık 2 bin-3 bin megavatlık bekleyen portföy var. Rüzgar ile alakalı adımları atacağız. YEKA özelinde konuşursak 2020 devamını pek düşünmüyoruz. Bu modelin amacı Türkiye'ye katkı sağlaması, maliyetlerin düşmesiydi" dedi.

Albayrak, "Türkiye sıkıntılı bir coğrafyada bulunuyor. Bu sene toplam üretimdeki rakamımız artacak. Barajlardaki seviye geçen yılın altında gelişti ama toplam rakamda geçen yılı geçmiş olacağız. 2011'den sonra en büyük artışı yakalayacağız bu yıl. Tarihi rekor kırdık. Hedefimiz enerjide verimliliği artırmak. Özel sektör ve kamu düzeninde süreci destekleyeceğiz. Türkiye tüm bu alanlarda büyük bir potansiyele sahip. Türkiye ekonomisine baktığımızda, üçlü bir kazan kazan sistemini devreye alacağız.İthal kaynaklı portföyde yerliye dönmek için teşviklerle çalışıyoruz yavaş yavaş devreye alacağız" açıklamasını yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Yerli kömür özelinde meseleye bakacak olur isek; Türkiye'deki toplam üretilen elektriğin içerisindeki kömürün payında çok büyük bir artış görmüyoruz. Bizim önceliğimzi yerli ürünlere teşvik sağlanması. Sadece son 10 yılda 8 milyar tondan daha fazla kömür rezervini katmış olduk. Ciddi bir keşifle potansiyel rezervimiz artıyor. Kalite de artıyor. Toplam kömür rezervi noktasında ortalama 15-20 dolardan hesaplasak 300 milyar dolarlık rezervi var. Bundan faydalanmamız lazım. Ortaya koymamız lazım. Yerli kömür ile ilgili bir model başlattık. Teşvik ile ilgili bir süreç başlattık. Bu çerçevede bu mekanizmayı alım garantisi verilen miktarı da artırarak, teşvik mekanizmasını 2018 itibariyle devreye alacağız.Sektör ile alakalı 3 çalışma yürüyor. Yerli kömür yılbaşı itibarıyla başlayacak. Kapasite konusu da tartışılan bir konu. Önemli bir konu bizler için. Sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya dayalı ciddi bir karşılığı da var. Çalışmalar son noktaya geldi. Bu yıl bitmeden bu adımları atmak istiyoruz. Piyasa özelinde çok detaylı çalışmalar yürütülüyor. Sektörü göz ardı ederek hareket etmemeye çalışıyoruz.İthal kömür santralleri ile ilgili de olumlu baktığım şu var; ithal santrallerin de yerliye dönüşüm oranı nispetince bu havuzun içine dahil edilmesi yönünde... Ciddi kalorisi yüksek kömür sahalarımız var bu sahaların sahibi özel sektörler, bu iş birliğine gittikleri sürece teşvik edici detaylı çalışmalar var" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "İnşallah, Akkuyu Nükleer Santrali'nde bu yıl sonu veya gelecek yıl başında temel atmayı iki ülkenin devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. 29 Ekim 2023'e, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yetiştirebilirsek bizim için bundan daha onurlu, şerefli bir hediye olamaz" dedi.