Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

HABERTÜRK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, artan döviz kuru nedeniyle ciddi sorunlar yaşadıklarını belirttiği ancak ayrıntılarını vermediği elektrik dağıtım şirketlerinin heyecanla beklediği “iyileştirme” çalışmasına ulaştı.

Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek'in Ankara’da enerji sektörüne yön veren kaynaklardan edindiği bilgiye göre Albayrak’ın ayrıntılarını vermediği bu çalışma, “müşteri memnuniyeti” odaklı, sektörde hizmet kalitesini artırmayı esas alıyor. Buna göre elektrik dağıtım şirketlerine, “kalite” temelli olarak tarife üzerinden gelir yaratılacak. Kalite için “müşteri memnuniyeti, kesinti ve arıza sayıları, arıza süresi ve arızalara müdahale, iş sağlığı ve güvenliği, iş kazaları” gibi temel bazı ölçütlere bakılacak.

2018 YILINDA UYGULANACAK

Dağıtım şirketleri, bu ölçütler çevresinde değerlendirmeye tabi tutulacak. Dağıtımda “kalite” çıtasını tutturan “müşteri memnuniyeti”ni artıran şirketlere, toplam gelir gereksinimi ya da işletme giderleri üzerinden belli bir oranda finansman aktarılacak. Kaynaklar, enerji bürokrasisinin bu çalışmayı tamamlamak üzere olduğunu belirterek, “Dağıtım şirketlerinin gelir gereksiniminin yüzde 4-5’lik bir oranı tartışılıyor. İşletme giderleri üzerinden de gelir yaratmak üzere başka bir alternatif söz konusu. Henüz, hangisi olacağına karar verilmedi. Bu düzenleme, 2018 yılından itibaren devreye girecek” dedi. Kaynaklar, bu düzenlemenin sektöre finansal katkısına ilişkin de “EPDK, her iki seçenekle ilgili hesaplamalarını yapıyor. Şu aşamada bir rakam vermek mümkün değil” diye konuştu.

haberturk.com