Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye ve ABD arasındaki vize krizi, Türkiye'deki tahvil yatırımcıların oldukça kötü bir döneminde gerçekleşiyor. İki NATO üyesinin arasında yaşanan diplomatik gerginliğin piyasalarda geçici bir ppaniğe yol açmasının öncesinde bile traderlar, Türkiye tahvillerindeki satış dalgasını destekliyordu. Bir yandan, Türkiye'deki 10 yıllıkların faizi, daha yüksek ABD tahvili faizleri ile Eylül ayında 10 ayın en büyük yükselişini yaptı. Türkiye'de faizler, şu an daha fazla tırmanarak dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkmış durumda. 

Nomura, Türk Ekonomi Bankası ve Investec Asset Management stratejistleri ve para yöneticileri, geçtiğimiz hafta euro ve dolar sepeti karşısında rekor düşük seviyeye inen TL'deki zayıflığın, tüketici fiyatlarının yavaşlayacağı yönündeki beklentilerin gücü konusunda şüphe yarattığını belirtti. Nomura'ya göre, bu durum, tahvil faizlerini daha da yukarı çekecek olabilir. 

Londra'da Nomura stratejisti İnan Demir, "Enflasyondaki düşüş, esas olarak düşünülenden daha sığ olabilir" dedi ve kurdaki zayıflığın ithalat fiyatları üzerindeki etkisine ilişkin endişe duyulabileceğini belirtti. 

Dolar/TL , Pazartesi günü 3.64 seviyesi civarına tırmandı ve Eylül ayının ortalarından bu yana yüzde 6'dan fazla yükseldi. Türkiye'de 10 yıllık tahvillerin faizi, geçtiğimiz hafta dokuz ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 11.52'yi görmesinin ardından üç baz puan tırmandı ve yüzde 11.28'e geldi.