Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İngiltere Büyükelçisi Richard Moore, Bloomberg HT'de Aslı Şafak ve Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtladı. 

Moore'un yapmış olduğu açıklamalarından satır başları şöyle;

"Biz AB'den ayrılacağız, Avrupa'dan değil"

"Brexit süreci iyi gidiyor. Biz AB'den ayrılacağız, Avrupa'dan değil. AB'yi terk ediyoruz. Peki ne istiyoruz? Kendi kanunlarımızı çıkartabilmek istiyoruz. Sınırlarımızı kontrol altına almak istiyoruz. Bunun yanında, AB ile çok yakın ortaklık kurmak istiyoruz. Müzakereler oldukça zor. En zor kısım da para konusu. Zor bir süreç ancak her iki taraf da olumlu bir sonuca ulaşmak istiyor. Biz 'hard Brexit' istemiyoruz. Çünkü bu her iki taraf içinde zararlı." 

"Kasım ayında İngiltere ile Türkiye ortak çalışma grubu düzenleyecek"

"Türkiye ile iyi ticari ilişkilerimiz var. Kasım ayında İngiltere ile Türkiye ortak çalışma grubu düzenleyecek. Bu ilişkileri korumak istiyoruz. Türkiye'nin ciddi bir potansiyeli var. Nitelikli bir nüfusa sahip. Türkiye ekonomik anlamda dünyada çok iyi bir konumda. Türkiye teknolojisini daha da geliştirmek isteyen bir ülke."  

"Ankara Anlaşması eskisi gibi yürürlükte"

"Ankara Anlaşması eskisi gibi yürürlükte. Yalnız, bu sene bazı gecikmeler yaşandı. Fakat bu gecikmeler, başvuru sayısının artmasından kaynaklandı. Ankara Anlaşmasını Brexit'ten ayırmak lazım." 

"Türkiye Kıbrıs konusunda çok olumlu bir rol oynadı"

"Kıbrıs çok zor bir konu. Ben otuz senedir bu konuyu takip ediyorum. İsviçre'deki son görüşmelere katıldım. Çözüme neredeyse eriştik. Maalesef taraflar bir anlaşmaya varamadı. Türkiye, bu konuda çok olumlu bir rol oynadı. Bu konuda bazı basın kuruluşlarının söylemlerine aldanmayın. Gerçek şu ki, anlaşmaya neredeyse vardık. Bildiğiniz gibi, Rum tarafında seçim olacak. Belki bu seçimden sonra, çözüm için tekrar girişimde bulunabiliriz. Eğer iki taraf da çömüm istemezse, çözüm olmaz. Bu sorunu çözmek için ilk adımın adadan gelmesi lazım." 

"Londra, Barzani'yi referandumun istikrarsızlık getireceğine dair uyardı"

"Referandum iyi bir fikir değildi. Tıpkı Türkiye gibi Londra da, Barzani'yi referandumun istikrarsızlık getireceğine dair uyardı. Şuan, özellikle Kerkük'te bir gerginlik var. Tıpkı Türkiye gibi, şuan olayları yatıştırmak için çabalıyoruz. Bu konuda, Ankara ile birlikte koordineli çalışıyoruz."