Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen "CEO Club Bankacılar Zirvesi"nde yaptığı konuşmada HSBC için 2016 yılının yeniden yapılandırma yılı olduğunu kaydeden Kervancı, artık iyi oldukları alanlara odaklanmayı strateji olarak belirlediklerini söyledi.

2017'nin müşterilere odaklanacağı bir yıl olacaklarını bildiren Kervancı, "Türkiye'de bireysel bankacılık, kurumsal ve yatırım bankacılığında üst gelir grubuna hitap edecek şekilde yola çıktık. 2017 bizim için yatırım yılıydı. En önemli yatırımlardan bir tanesi sistem yatırımımızdı. Biz ana bankacılık sistemimizi değiştiriyoruz. Rekabetçi olamadığımız müşteri segmentlerinde çekildik. Daha rekabetçi olabileceğimiz ürünlere yatırım yapıyoruz. Burada en önemlilerden bir tanesi kredi kartı yatırımı. Çalışanlarımıza daha farklı bir hayat sunabilmek için genel müdürlük binamızı 30 milyon liralık bütçe ile yeniden yapılandırıyoruz. Çalışanlarımıza uzaktan çalışma sistemi sistemini fırsatı sağlıyoruz. 2017 yılındaki sistem yatırımımız 117 milyon dolarlık bir yatırım." diye konuştu.

Kervancı, kredilerde de büyüdüklerini belirterek, hedef müşterileri segmentlerindeki kredilerde yıl başından bu yana yüzde 35 büyüme sağladıklarını bildirdi.

- "Özel sektör yatırımlarının artması büyüme için önemli"

Selim Kervancı, sürekli yatırımcılarla irtibat halinde olmak gerektiğini vurgulayarak, bu kapsamda çok seyahat ettiklerini, ABD, Asya ve Avrupa'da Türkiye'yi en iyi şekilde anlattıklarını ifade etti.


"Türkiye'yi yurt dışında iyi tanıtmak çok büyük önem kazanıyor." diyen Kervancı, yaptıkları bütün işlemlerde, işlem büyüklüğünden çok daha büyük talep geldiğini bildirerek, bunun en yakın örneğinin Tüpraş'a yapılan 700 milyon dolarlık 7 yıl vadeli eurobond işlemine, 3,2 milyar dolarlık talep gelmesi olduğunu bildirdi.


- "Türkiye'de yatırım yapmayan isteyen çok yatırımcı var"


HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, 2018 büyüme beklentisine ilişkin, "Yüzde 4,5-5'lere yakın bir büyümeyi sağlayacağımızı düşünüyorum." dedi.

Büyümenin alt kademelerine bakıldığında Türkiye'nin ihracatta iyi bir ivme kazandığının altını çizen Kervancı, ihracattaki ivmenin devam edeceğini belirterek, daha da iyileşen ve artan güven ortamıyla birlikte özel sektör yatırımlarının da ivme kazanacağını beklediklerini ifade etti.

Kervancı, şunları kaydetti:

"Bizim yurt içinde yatırım ortamını geliştirecek adımlar atmamız önem arz ediyor. 2018'de dünyada likidite koşulları değişecek ama Türkiye'de yatırım yapmayan isteyen çok yatırımcı var. Piyasa bilgilerine göre, 2018'de 2 milyar dolar halka arzın Türkiye'den uluslararası piyasalara gelmesi bekleniyor. Bu halka arzlarda bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Asya'dan ve Körfez bölgesinden ciddi talepler var. İşimize odaklanıp, yatırım ortamını iyileştirerek uluslararası şirketlerin ilgisini çekmek üzerinde durmamız gerekiyor."

AA