Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

CHP İzmir milletvekili Selin Sayek Böke Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programına konuk oldu. OVP'nin artık Türkiye için yol haritası oluşturmadığını kaydeden Böke, "OVP'nin temeli ve anlattığı hikaye tutarlı bir yapıyı yansıtmıyor" dedi.

BÜTÇE

Böke bütçeye ilişkin olarak "Bütçeye bakınca hiç birimizin düşünemeyeceğimiz bir seviyeye geldik. Kamu-özel iş birliğiyle yapılmış mega projelerin bu yılki bütçeye 6 milyar TL'nin üzerinde yük getireceğini duyduk. Biz bunu 3 yıl önce söylemiştik, şimdi o gerçekler kendini bütçede daha çok vergi ve zam ihtiyacıyla göstermeye başladı." dedi.

TORBA YASA

Torba yasada 3 temel unsur olduğunu kaydeden Böke "makro ekonomik çerçevenin tamamen ortadan kaldırılması, iş yapma kültürünün kurumsal olarak çökertilmesi, orta ve dar gelirli sınıflara yapılan zamlarla ciddi ekonomik yükün getirildiği bir torba yasa bu" şeklinde sıraladı.

VARLIK FONU

"Bir ülkede varlık yoksa varlığın fonunu kurmak anlamsızdır. Bu, Hazine'ye paralel bir Hazine'ye dönüşür...

Dün torba yasada 76. maddede "Varlık fonu doğrudan hazineden kaynak alabilecek" diye bir madde geçirildi, umuyorum yasalaşmayacak.. Varlık fonunun paralel Hazine olacağını söylemiştik, şimdi borçlanarak bunu doğruluyor. Dün geçirilen yasa maddesiyle de sadece borçlanarak değil, Hazine'den kaynak alarak da Hazine'ye paralel yapıyı kurup, denetim dışına taşıyan, ülkeye ve kurumlara güveni zedeleyip 80 milyonun ezilmesine yol açacak bir süreç işliyor.

Varlık Fonu kurulumundan itibaren hatalıdır, istediği kadar yeni strateji geliştirsin, niyet kendi mega projeleri ve rant çevrelerine kaynak yaratmak olunca Türkiye'ye faydalı bir iş yapması imkansız. Bu haliyle hakikiki Varlık Fonu'ndan bahsetmem mümkün değil"