Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Oyuncu ve senarist Raci Şaşmaz, Pana Yatırım Holding'in Denge Holding'i satın almasının ardından holdingin sermaye piyasalarına giriş süreci, kısa ve uzun vadede ekonomik stratejilerini açıkladığı toplantıda yaptığı konuşmada, gayrimenkul ve medya sektörlerinde faaliyet gösterdiklerini belirtti.

Global rekabette sürdürülebilir bir büyüme ve başarı için küresel finansal sisteme erişilebilirliğin önemini bildikler için sermaye piyasalarına bu ilk adımı attıklarını ifade eden Şaşmaz, "Belki yakın bir zaman içerisinde medya alanında da bir halka arzla uluslararası arenada çok farklı bir fon oluşturacağız. Bu fonla birlikte Türkye’yi her yerde tanıtacağımızı ve bu bölgede bunu yapabilecek en büyük firmalardan birisi olduğumuzu düşünüyorum.” dedi.

Şaşmaz, satın almayla birlikte Denge Holding’in unvanının bundan sonra Pana Yatırım Holding olarak değiştirileceğini bildirdi.

Yatırım Holding olarak medya ve entertainment sektöründe birbirleriyle yatayda da sinerjik etki üretebilen iki ana alanda daha dikey büyümeyi hedeflediklerini belirterek, "Teknik altyapıya yatırım yaparak teknolojik seviyede küreselliği hedefliyoruz. Öncelikle kendi prodüksiyonlarımızla, akabinde tüm pazara hizmet verecek bir teknopark projemizi hayata geçireceğiz. Teknopark içerisinde oyun endüstrisi, sanal gerçeklik teknolojileri, VFX ve grafik tasarım teknolojileri alanları olacak." diye konuştu.

Şaşmaz, uluslararası arenada projelerinin çok talep gördüğünü, bunun cari açığı kapmak anlamına geldiğini ifade etti.

Katarlı Al Bawakir Grubu ile şu anda gayrimenkul alanında bir araya geldiklerini anımsatan Şaşmaz, ancak birliktelik kapsamında her alanda iş birliği yapılabileceğini ve gelecek dönemde medya alanında da bir fon kurabileceklerini dile getirdi.


- "Çok kazançlı olacağına inanmadığım bir işe girmem”


Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şaşmaz, "Türkiye’de halka açılmak zor mudur? Neden halka açık bir şirket satın aldınız?” sorularına şöyle cevap verdi:

"Türkiye’de halka arz kolay değil. Bugün herhangi bir şirketin halka arz edilmesi 2 yıllık bir süreçten aşağıya değildir. Mali disiplinin kurulması, denetimlerin yapılması, şirketlerin kendi içinde buna adapte olması kolay değil. SPK'nın incelemesine tabi olan bir şirket oluyorsunuz. Burada da her şeyi kurallara göre yapmalısınız. Eğer halka arz bu kadar kolay olsaydı Borsada 400 tane şirket olmazdı. İnşaat ve medya sektöründe şeffaflık çok önemli. Yatırımcının gözünde 'piyasalarda işler kötü gidiyor, krediler verilmiyor' söylentileri firmayı geri çeken ve olumlu yönde beslemeyen bir hale sürükler. Sermaye piyasalarında olduğunuz zaman hesabınız, her şeyiniz açık olur. Biz bu işe çıkarken şeffaf bir yönetimle, özgür bir şekilde ve bağımsız bir ekonomiyle hareket etmek için borsaya açık bir şirket satın aldık."

"Televizyon ya da gazete yatırımı yapmayı düşünüyor musunuz? Dizilerinizi kendi kanalınızda yayınlamayı ister misiniz?” sorusu üzerine Şaşmaz, "Açıkçası içerik üreten bir kişiyim. Medya alanında da içerik üretmeyi tercih ediyorum. Bana göre bütün kanallar zaten benim. Eğer iyi bir proje yapıyorsanız." ifadelerini kullandı.

Şaşmaz, "Denge Holding, Pana Yatırım Holding’e dönüşürken yatırımcılarına borsada kazandırıyor. Bu devam edecek mi?” sorusuna, "Yıllar önce duyduğum bir söz vardı ‘Kazandıkça zengin olursun’. Bunu yaşadım, kazandıkça zengin olmuyorsunuz. Sonra para harcamaya başladım. Dedim ki; harcayınca zengin olursun. Baktım öyle de değil. Anladım ki; paylaştıkça zengin oluyorsunuz. Bu zenginlikten kastım, insanlarla olan ilişkileriniz ve birliktelikleriniz, cebinizdeki değil. O yüzden ben öncelikle başarıyı paylaşmak istiyorum. Bu başarıyı güzelce paylaşabilirsek, bunun kazançsız olma ihtimalinin olduğunu düşünmüyorum. Ben çok kazançlı olacağına inanmadığım bir işe girmem. Tutmayacak bir senaryoyu yazmam." şeklinde cevap verdi.

"Bir gong töreni düzenleyecek misiniz?" sorusu üzerine Şaşmaz, Denge'nin halihazırda borsada işlem gördüğünü ve gong töreni düzenleme gibi bir düşüncelerinin olmadığını, belki ileride başka bir şirket için bunu yapabileceklerini dile getirdi.


- "Al Bawakir Grubu ile 2 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyoruz”


Pana Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Şaşmaz da gayrimenkul sektöründeki gelişmelere ilişkin verdiği bilgide devam eden Jardin Eden Çeşme projesinde yatırım miktarının 133 milyon TL ve hedeflenen cironun 257 milyon TL olduğunu söyledi.

Gelecek dönemde Jardin Eden Şile, Jardin Eden Kurtköy projelerinin hayata geçirilmesi için çalışmaların yapıldığını ifade eden Şaşmaz, bu projelerden 1,1 milyar lira ciro hedeflediklerini ve Kurtköy projesi içerisinde bir sağlık kompleksinin olacağını belirtti.

Şaşmaz, Fikirtepe'de tamamlanan Brooklyn Park projelerinin bölgedeki teslim edilen ilk proje olduğunu vurguladı.

Life, Dream ve City projelerine de başlandığını, Fikirtepe bölgesinde toplam inşaat alanlarının 600 bin metrekare, proje maliyetinin yaklaşık 1 milyar lira ve hedefledikleri cironun 1,4 milyar lira olduğunu aktaran Şaşmaz, "Ayrıca Al Bawakir Gurubu ile ortak yaptığımız ve yapacağımız projelerimiz var. Bu ortaklık ile beş yıl içerisinde 2 milyar dolar yeni yatırım imkanları için görüşmelerimiz sürüyor. İstanbul dışında İzmir başta olmak üzere tüm Türkiye’de ve dünyada yeni yatırım projeleri için çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.


- "Türk ekonomisine fazlasıyla güveniyoruz"


Al Bawakir Yönetim Kurulu Üyesi Mahmoud Noureldin ise Türkiye’nin Katar için her zaman çok değerli ve önemli olduğunu belirtti.

Katar'daki başarılarının ardından yatırımlarına yurt dışında devam etmek istediklerini ve ilk hedef ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Noureldin, "Türkiye’yi seçtiğimiz zaman ülke çok zor bir konjonktürden geçiyordu. Bir darbe girişimi söz konusu iken biz projeler için fizibilite çalışması yapıyorduk. Buna rağmen bu durum bizde bir olumsuzluk teşkil etmedi. Biz Türkiye’ye ve Türk halkına güveniyoruz, Türkiye ekonomisine ise fazlasıyla güveniyoruz. Mükemmel bir ülkeye sahipsiniz. Müthiş değerleri olan ülkeniz var. Biz inanıyoruz, lütfen siz de inanın." dedi.

Toplantıda verilen bilgide 250 milyon dolar büyüklüğünde bir özel sermaye fonu kurulacağı, bu fonun Katarlı ortakla birlikte küresel yatırımcılara açılacağı ifade edildi.

Toplantıya Pana Yatırım Holding yöneticilerinin yanı sıra Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisi oyuncularından Tarık Ünlüoğlu, Oktay Kaynarca ve senarist Bahadır Özdener katıldı.