Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:39'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, yatırımcıların bilanço açıklamalarını ve vergi reformu sürecini değerlendirecekleri haftaya, karışık seyirle başladı. 

Pennsylvania merkezli Bryn Mawr Trust Co. Yatırım Uzmanı Ernie Cecilia, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Bilanço açıklamaları ve vergi reformu odak noktası olacak" dedi ve "Nasıl sıralandığı önemli değil, asıl önemli olan bu ikisi" diye ekledi. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi düşerken, Dow Jones Sanayi Endeksi yatay bir seyir izledi. Dolar, güçlendi. Euro, Katalan ayrılıkçıların, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un bölgede otoritesine kurmaya yönelik adımlarının ardından verecekleri yanıtı görüşmeleriyle birlikte, zayıfladı. Sterlin, Başbakan Theresa May'in İngiliz Parlamentosu'na Brexit görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini aktarmasıyla, değer kazandı. 

Japonya'da Shinzo Abe'nin seçim zaferi, Nikkei Endeksi'nin rekor uzunluktaki yükseliş serisini gerçekleştirmesine ve yenin 14 haftanın en düşük seviyesini görmesine yol açtı. Avrupa tahvilleri geniş tabanlı bir yükseliş gösterirken, ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti. Ham petrol, OPEC'in, arz kısıntısı anlaşmasına uyumun rekor seviyeye çıktığını açıklamasıyla, yükseldi. Altın, değer kazandı. 

Piyasalar bu hafta, her ne kadar oranlarda bir değişiklik beklenmese de, Avrupa Merkez Bankası(AMB)'nın kritik faiz kararına odaklanmış durumda. Ayrıca, Cuma günü ABD büyüme verileri gelecek. 

ABD Başkanı Donald Trump, Fed'in yeni başkanı için karar aşamasında. Trump, Fed başkanlığı konusunda Standord Üniversitesi'nden Ekonomist John Taylor ve Fed Guvernörü Jerome Powell'ı düşündüğünü açıkladı. Bununla birlikte, Fed'in mevcut başkanı Janet Yellen'ın da listede olduğu belirtiliyor. 

Piyasalarda bu hafta izlenecek bazı önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ekonominin üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yaklaşık yüzde 2.5 büyüdüğünü göstermesi bekleniyor. Bu veri muhtemelen iki önemli kasırgadan olumsuz etkilenecek.

*Bu hafa açıklanacak diğer ABD verileri arasında, dayanıklı tüketim malalrı siparişleri verisi yer alıyor. Bu verinin, imalat sanayinda güçlü büyümeyi işarety etmesi öngörülüyor.

*Avustralya'da Çarşamba günü üçüncü çeyrek enflasyon rakamı, Güney Kore'de HSYH ve Hong Kong'da ithalat ve ihracat rakamları açıklanacak. Haftanın ilerleyen döneminde, Japonya'da TÜFe verisi açıklanacak.

*Avrupa Merkez Bankası(AMB) Perşembe günü politika toplantısını yapacak. Bu toplantıda 2018 yılı için bir teşvik planı açıklanması bekleniyor.

*Bu hafta şirket kar açıklama takvimi de oldukça yoğun. Kar açıklayacak şirketler arasında, teknolojisektörünün önde gelenleri Alphabet Inc., Microsoft Corp. ve Twitter Inc., otomobil ve uçak devlerinden Ford Motor Co., Volkswagen AG ve Boeing Co. yer alıyor. Fast food devi McDonald’s Corp., Coca-Cola Co. ve bira üreticisi brewer Heineken NV'nin yanında Avrupa bankalarından UBS Group AG, Deutsche Bank AG ve Barclays Plc de karlarını açıklayacak.

*Brezilya, Arjantin, Rusya ve Kanada merkez bankaları önümüzdeki günlerde faiz kararlarını açıklayacak.

Hisse senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:17'de yüzde 0.08 düşerken, Dow Jones Sanayi Endeksi, yüzde 0.05'ten daha az yükseldi. 

*Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.13 düştü. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi. 

Para Birimleri

*Bloombeerg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 tırmanarak yaklaşık 14 haftanın zirvesini gördü.  

*Euro, yüzde 0.3 değer kaybedederek bir haftayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesi olan 1.1743 dolardan işlem gördü.  

*Sterlin, yüzde 0.17 değer kazanarak 1.3212 dolar seviyesine geldi. 

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 14 haftanın en düşük seviyesini gördü.  

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puan düşerek yüzde 2.37 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan gerileyerek yüzde 0.43 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi, iki baz puan düşerek yüzde 1.312 seviyesine geldi. 

Emtia

*Altın, yüzde 0.05'ten daha az değer kazanarak ons başına 1,280.85 dolardan işlem gördü. 

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 0.2 değer kazanarak varil başına 51.92 dolardan işlem gördü.  

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 yükseldi ve 2007 yılının ortasından bu yana en yüksek seviyesini daha da yukarıya taşıdı. Nikkei 225 Endeksi 1996'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi fazla değişmedi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.6 geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 kaybetti.

(22:39'da güncellendi)