Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:59'da güncellendi)

Dev şirketlerin güçlü gelen kar rakamları, dünyanın en büyük ekonomisinde iyimserliği artırdı ve hisse senetlerini, doları ve Hazine tahvillerinin faizini yukarı taşıdı. 

Dow Jones Sanayi Endeksi, Salı günü, Caterpillar Inc. ve 3M Co.'nun beklentileri aşan kar rakamlarıyla rekor tazelerken, General Motors Co. ve Fiat Chrysler NV ralli yaptı. ABD Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.40 seviyesini aştı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. 

Yatırımcılar dikkatlerini, Avrupa'da yaklaşan Avrupa Merkez Bankası(AMB) toplantısı ve Katalonya krizine dair gelişmelere, ABD'de ise vergi reformuna ilişkin işaretlere ve yeni Fed başkanının kim olacağına çevirmiş durumda.  

Avrupa hisseleri, İsviçreli ilaç üreticisi Novartis AG tarafından aşağı çekilirken, tahvil faizleri yükseldi. Ortak para birimi, Euro Bölgesi'nde imalat PMI'ın beklentilerin üzerinde gelmesiyle güçlendi. Japonya hisseleri, yendeki zayıflamanın desteğiyle Nikkei Endeksi'nin rekor yükseliş serisini on altıncı güne taşımasıyla, tırmanışını sürdürdü. Altın düşerken, sanayi metalleri değer kazandı. 

ABD'nin dev şirketlerinden gelen güçlü kar rakamları, Başkan Donald Trump'ın ekonomi politikaları tartışmalı da olsa, ülkenin büyümeye devam ettiğine ilişkin iyimserliği artırdı. 

Trump, Pazartesi günü, Fed'in yeni başkanını seçmeye çok yakın olduğunu açıkladı. Trump, Fed başkanlığı konusunda Standord Üniversitesi'nden Ekonomist John Taylor ve Fed Guvernörü Jerome Powell'ı düşündüğünü açıkladı. Bununla birlikte, Fed'in mevcut başkanı Janet Yellen'ın da listede olduğu belirtiliyor. 

AMB'nin bu toplantıda, 2017 yılının sonuna kadar sürmesi öngörülen parasal genişleme(QE) programının azaltılmasına yönelik planlar konusunda daha fazla bilgi vermesi bekleniyor. Çin'de, Devlet Başkanı Xi Jinping, Komünist Parti'nin Çarşamba günü Politbüro'da ve üst Daimi Kurul'da üst düzey yetkilileri açıklamasından önce gücünü konsolide etti. Bu atamalar, borç azaltmadan silahlı kuvvetlerin modernizasyonuna, Xi'nin reform planlarının hızı üzerinde belirleyici etkisi olabilir. Şanghay'da işlem gören hisse senetleri yükselirken, Hong Kong hisseleri düştü.

Piyasalarda bu hafta izlenecek bazı önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ekonominin üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yaklaşık yüzde 2.5 büyüdüğünü göstermesi bekleniyor. Bu veri muhtemelen iki önemli kasırgadan olumsuz etkilenecek.

*Avustralya'da Çarşamba günü üçüncü çeyrek enflasyon rakamı, Güney Kore'de GSYH ve Hong Kong'da ithalat ve ihracat rakamları açıklanacak. Haftanın ilerleyen döneminde, Japonya'da TÜFe verisi açıklanacak.

*Avrupa Merkez Bankası(AMB), Perşembe günü politika toplantısını yapacak. Bu toplantıda 2018 yılı için bir teşvik planı açıklanması bekleniyor.

*Bu hafta şirket kar açıklama takvimi de oldukça yoğun. Kar açıklayacak şirketler arasında, teknoloji sektörünün önde gelenleri Alphabet Inc., Microsoft Corp. ve Twitter Inc., otomobil ve uçak devlerinden Ford Motor Co., Volkswagen AG ve Boeing Co. yer alıyor. Fast food devi McDonald’s Corp., Coca-Cola Co. ve bira üreticisi brewer Heineken NV'nin yanında Avrupa bankalarından UBS Group AG, Deutsche Bank AG ve Barclays Plc de karlarını açıklayacak.

*Bu hafta ayrıca Kanada, Norveç ve İsveç merkez bankaları da faiz kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:04'te yüzde 0.21 yükselirken, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.83 yükseldi.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.36 düştü. 

*İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi, yüzde 0.05'ten daha az yükseldi. 

*Almanya'nın DAX Endeksi, yüzde 0.08 yükseldi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Dünya Endeksi, yüzde 0.3 düşerek bir haftayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine geldi.  

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.3 tırmanarak yaklaşık 15 haftanın zirvesine geldi.  

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.1757 seviyesine geldi. 

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 1.3124 seviyesine geldi. 

*Yen, yüzde 0.4 değer kaybederek yaklaşık 15 haftanın en düşük seviyesi olan 113.89 dolara geriledi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, dört baz puan tırmanarak yüzde 2.41 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, dört baz puan yükselerek yüzde 0.48 seviyesine geldi.  

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, döst baz puan yükselerek yüzde 1.357 seviyesine geldi.  

Emtia

*Altın, yüzde 0.4 değer kaybederek iki haftayı aşkaın bir sürenin en düşük seviyesi olan ons başına 1,276.61 dolardan işlem gördü.  

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 1.1 değer kazanarak dört haftanın zirvesi olan varil başına 52.46 dolardan işlem gördü. 

*Londra Metal Borsası(LME) çinko, yüzde 1.5 yükselerek ton başına 3,177 dolara çıktı.

*LME bakır yüzde 0.4 yükselerek ton başına 7,035.50 dolara ulaştı.

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.7 yukarıda kapandı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 tırmandı. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi hafif yukarıda kapandı. Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 düştü ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

(22:59'da güncellendi)