Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye politika yapıcıları, kamu harcamalarını 2018'de neredeyse beşte biri kadar artırmaya ilişkin bütçe görüşmelerine hazırlanıyor. Hükümetin büyümeyi canlandırma çabaları, bu yılki bütçe açığını finansal krizden bu yana olan en yüksek seviyesine çekti. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Salı günü, merkezi yönetim bütçesini meclise sunacak. Kamu harcamalarının, 2017'deki 645.1 milyar liralık seviyesinden 762.8 milyar liraya (205 milyar dolar) çıkması beklenirken, gelirlerin bundan 66 milyar lira eksik çıkması bekleniyor. Bu rakam, GSYİH'nin yaklaşık yüzde 1.9'una tekabül ediyor. 

Dış ticaretteki dengesizliklerden, yüksek enflasyondan ve kurdaki volatiliteden olumsuz etkilenen bütçe açığı, önemli bir ölçek. Hükümet, geçtiğimiz yılki darbe girişiminin ardından yollar ve köprülerden sağlığa ve eğitime, pek çok farklı yatırımda bulundu. Ağbal, bütçe harcamasındaki artışın, döngüsel sıkıntılı dönemlerde büyümeyi canlandırmak için gerekli olduğunu belirtti ve bundan gelecek yararın Türkiye'nin mali pozisyonuna ilişkin risklerden daha önemli olduğunu dile getirdi.