Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası(EBRD) Sözcüsü, bankanın Türkiye'deki yatırımlarına devam ettiğini, yatırımların durdurulması yönünde alınmış bir karar olmadığını belirtti. Sözcü, bu yıl Türkiye'de 30 projeye 1 milyar euro yatırım yaptıklarını ekledi.

Akşam saatlerinde Alman banka ve kurumlarının Türkiye'ye finansmanı azalttıkları iddia edilmişti. Buna göre, Almanların Avrupa Yatırım Bankası(EIB) ve EBRD gibi kurumlarda Türkiye'ye yönelik finansmanı kısmaya çalıştığı, bazı ticari Alman bankalarının da Türkiye risklerini gözden geçirdiği kaydedilmişti. İddialar arasında Commerzbank'ın bazı Türk bankalarla ilişkilerini gözden geçirdiği, Almanya'nın baskısıyla EIB'nin Türkiye projelerini yaz aylarından bu yana askıya aldığı da yer almıştı. Bunların yanında Alman kamu kalkınma bankası KfW'nin Türkiye'ye yönelik fonlama süreçlerinin sıkılaştırdığı, onayların doğrudan Berlin üzerinden gelmesi gerektiği öne sürülmüştü.

Bloomberg HT, EBRD dışında diğer kurumlara ulaşamazken, EBRD tarafından yapılan açıklamada kurumun Türkiye yatırımlarını durdurma yönünde alınmış bir kararı olmadığı belirtildi. Türkiye'nin bankanın faaliyetlerinde çok önemli bir rol oynadığını kaydeden EBRD, yıllık yatırım hacmi ve portföy büyüklüğü açısından Türkiye'nin bankanın operasyon yürüttüğü en büyük ülke olduğunu açıkladı. EBRD, bu zamana kadar Türkiye'ye 9.6 milyar euro yatırım yaptığını belirtti. Bu yıl, 1 milyar euro değerinde 30 projeye imza atan EBRD, yıl bitmeden bunu 1.5 milyara genişletmeyi hedeflediğini ekledi.