Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'ye kurda yaşanan son hareketin 'Merkez Bankası faiz artırsın' hikayesinden farklı olduğunu söyledi.

Altınsaç "Eskiden gelişen ülkelerden çıkış vardı, 'Merkez Bankası faiz artırsın' hikayesi vardı. Bu hareket, 'Merkez faiz artırsın' hikayesinden başka bir hikaye.

Kurun değer kaybetmesini gerektiren makro iktisadi gelişmeler var fakat bu son hareketin oluş şekli güzel değil, devamı gelebilir" dedi.

Altınsaç şu anki hikayede TL'nin sepet bazında bu kadar değer kaybetmeyi makro ekonomik açıdan hak etmediğini de sözlerine ekledi.

"3.85 ÖNEMLİ BİR EŞİK"

Stratejist Cüneyt Paksoy ise gelişen ülke tarafında baskı olduğunu  ABD varlıklarında son dönemde yukarı hareketin belirginleştiğini söyledi. ABD tahvil faizlerinde yükselişin gelişen ülkelerde baskı oluşturduğuna dikkat çekti.

Kurda 3.85'in önemli bir eşik olduğunu belirten Paksoy "Devamında tüm zamanların rekoru karşılayabilir. Tekrar normalleşme için 3.75 ve 3.70'in altında hareket bekleyeceğiz" dedi.

Son dönemde ABD ile yaşanan vize gerilimi , jeopolitik riskler, Fed'den faiz artış beklentileriyle kuvvetlenen Dolar/TL dün akşam ABD'de bütçe tasarısının onaylanmasıyla yükselişini sürdürmüştü. Dolar dünkü 3.83 hareketinden sonra bugün sabah saatlerinde de 3.84'e kadar yükseldi.

"ŞU ANKİ KUR NOKTASI REEL DEĞİL"

Ekonomi Bakanıo Zeybekci kurdaki son yükselişin reel olmadığını belirterek "Kur esnekliğine bu süreçte müdahaleye karşıyız. Dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Spekülatif hareketlere karşı yapılacak en güzel şey budur" değerlendirmesini yaptı.