Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk-İş'in araştırmasında, ekimde dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 544, yoksulluk sınırı 5 bin 30 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı araştırması"nın ekim sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, ekimde dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" bin 544 lira 31 kuruş olarak belirlendi.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 5 bin 30 lira 31 kuruş oldu.

Bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin bin 927 lira 10 kuruş hesaplandığı ekimde, Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,43 arttı.

Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla yüzde 9,89 artış yaşanırken, yıllık ortalama artış yüzde 7,62 olarak gerçekleşti.

- Süt, yoğurt, peynir fiyatları yükseldi

Araştırmaya göre, ekimde süt, yoğurt ve peynir fiyatı artış gösterdi. Kıyma fiyatı artarken, kuşbaşı fiyatında biraz gerileme yaşandı.

Tavuk ve sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) fiyatlarında ise satışı düşük olan böbrek dışında bir değişiklik tespit edilmedi.

Yumurtanın tane fiyatı değişmezken, bakliyat ürünlerinde ise nohutun fiyatı biraz artış gösterdi.

Ekimde yaş sebze-meyve fiyatları, mevsim ürünlerinin ağırlıklı olarak pazarda yer almasından dolayı nispeten azaldı.

Ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay gerileyerek 3,65 lira oldu. Geçen ay 3,68 lira hesaplanan sebze ortalama kilogram fiyatı, ekimde 3,61 liraya düştü. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise 3,86 liradan 3,70 liraya geriledi.

Tereyağı ve margarin fiyatı artarken, zeytinyağı ve ayçiçek yağının fiyatı aynı kaldı.

AA