Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:59'te güncellendi)

Yatırımcıların bilanço açıklamalarını ve Fed toplantısını beklediği haftanın ilk gününde, ABD hisseleri ve dolar düşerken, Hazine tahvilleri yükseldi. Euro, değer kazandı. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, ABD'nin vergi sisteminde değişikliğe gitmek isteyen Cumhuriyetçilerin kurumsal vergi oranında kademeli bir şekilde indirime gideceğinin iddia edilmesiyle, rekor seviyeden geriledi. Sağlık hizmetleri hisseleri, kayıplara öncülük etti. Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller tarafından daha önce sorgulanan ve FBI'ın ilişkilerini incelediği Başkan Trump'ın seçim kampanyası döneminde dış politika danışmanlığını yapan George Papadopoulos'un, söz konusu temasların içeriği konusunda FBI yetkililerini yanılttığının ortaya çıkması, piyasaları tahmin edilenin aksine kayda değer bir şekilde etkilemedi. 

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, Trump'ın Fed'in bir sonraki başkan ını açıklamaya hazırlanmasıyla beraber yüzde 2.4 seviyesinin altına geriledi. Dolar, euro karşısında sert düştü. Avrupa hisse senetleri, geride bıraktığımız hafta beş ayın zirvesini görmesinin ardından, enerji şirketlerindeki kazançların finansal hisselerdeki sert düşüşü dengelemesiyle yatay seyretti. İspanya hisseleri, Katalonya krizinin hız kesmeye başlamasıyla ralli yaptı. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günü alacağı faiz kararı öncesinde güçlendi. 

Trump'ın eski kampanya menajeri Paul Manafort'un, ABD'ye karşı komplo kurmak, para aklamak, kendisini yabancı ajan olarak kayıt ettirmemek ve vergiyle ilgili konularda eksik bildirim yapmak gibi toplam 12 ayrı suçlamadan dolayı bugün hakim karşısına çıkacağı bildirildi. Ancak Manafort'a yöneltilen suçlamalarla Trump'ın seçim kampanyası arasında doğrudan bir ilişki olup olmadığının şu anda kesin olarak bilinmiyor. Söz konusu tartışmaların, ABD'nin vergi sisteminde değişikliğe gitmek isteyen Trump'a olan desteği ne ölçüde etkileyeceği merak konusu. 

Diğer bölgelere bakıldığında, Japonya'da hisse senetleri dalgalı seyrederken, Çin hisse senetleri değer kaybetti. Çin'de Şangay Bileşik Endeksi, borcun azaltılması endişelerinin arttığı bir ortamda tahvillerdeki düşüşün derinleşmesi ile birlikte, iki ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Ayrıca, bu hafta aralarında Apple Inc.'nin de bulunduğu dünyanın önde gelen şirketlerinin bazılarından gelecek kar rakamları, içinde bulunduğumuz kar sezonunun küresel hisse senetlerinde diğer bir yükseliş hareketini sağlamaya yetecek enerjiyi sağlayıp sağlayamayacağını gösterecek.

Piyasalarda bu hafta izlenecek bazı önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump, Fed başkanlığı için adayını Cuma gününe kadar açıklayacağını kaydetti.

*Fed'in faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak. Ekonomistler, ABD merkez bankasının faizi yüzde 1.25 seviyesinde tutmasını ve Aralık ayındaki toplantısında artırmasını bekliyor.

*ABD Ekim ayı istihdam verileri Cuma günü açıklanacak. Pazartesi günü, kişisel gelir ve kişisel harcamalar yanında, Fed'in enflasyonu izlemek için tercih ettiği gösterge açıklanacak.

*Trump 11 gün sürecek olan Asya ziyaretine Cuma günü başlayacak ve bu, Trump'ın ABD Başkanı oalrak ilk Asya gezisi olacak. Bu gezide Trump Japonya, Güney Kore, Çin, Vietnam ve Filipinler'i ziyaret ederek bu ülkelerin liderleri ile bir araya gelecek ve APEC ve Asean zirvelerine katılacak. Dış ticaret ve özellikle Kuzey Kore olmak üzere güvenlik konuları gündemin ön sıralarında yer alacak.

*İngiltere Merkez Bankası bu toplantısında beklendiği gibi faiz artırımına giderse, son 10 yılda ilk kez böyle bir adım atmış olacak.

*Euro Bölgesi'nde GSYH büyümesinin yavaşlaması bekleniyor. Öte yandan, Fransa ve İspanya'da GSYH büyüme ve Euro Bölgesi'nin dört büyük ekonomisinde ulusal TÜFE rakamları açıklanacak.

*Bu hafta şirket kar açıklamaları devam edecek ve Apple Inc.'nin sonuçları Cuma günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:13'de yüzde 0.3 düşerek 2,573.42 seviyesine geldi. Dow Jones Sanayi Endeksi, gerilerken, Nasdaq 100 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 düştü. 

*Euro, yüzde 0.2 değer kazanarak 1.1628 dolar seviyesine geldi. 

*Sterlin, yüzde 0.5 yükselerek 1.3188 dolar seviyesine geldi.  

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan gerileyerek yüzde 2.39 seviyesine geldi.  

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puandan daha az yükselerek yüzde 0.39 seviyesine geldi.  

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puan düşerek yüzde 1.348 seviyesine geldi.  

*İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, sekiz baz puan gerileyerek yüzde 1.51 seviyesine geldi.  

Emtia

*WTI, yüzde 0.7 tırmanarak varil başına 54.30 dolardan işlem gördü. 

*Altın yüzde 0.14 yükselerek ons başına 1,273.60 dolardan işlem gördü. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi ve Nikkei 225 Endeksi yatay kapandı.

*Güney Kore'de Ksopi Endeksi yüzde 0.2 ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*Çin'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 6 baz puan yükselerek yüzde 3.90 ile 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

(22:59'te güncellendi)