Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Analistleri PetroChina Co.'nun en sonunda dip seviyesini gördüğüne ikna etmek için dünya tarihinin en sert hisse senedi çöküşünden fazlası gerekecek.

PetroChina'nın Şanghay'da ilk işlem gününde zirve seviyesini görmesinden on yıl sonra, kamuya ait olan enerji şirketinin hisse senetleri piyasa değerinden yaklaşık 800 milyar dolar yitirdi. Bu rakam, İtalyan hisse senedi piyasasında işlem gören tüm şirketleri satın almak için yeterli; ya da 100 dolarlık banknotlara çevrildiği zaman dünyanın etrafında 31 tur atmak için.

Dolar cinsinden düşünüldüğünde, şirketin düşüşü dünyada şimdiye dek görülmüş en sert kayıp; ve daha da kötüleşebilir. Eğer Bloomberg anketine katılan analistlerin ortalama tahmini doğru çıkarsa, PetroChina'nın Şanghay'da işlem gören hisseleri önümüzdeki 12 aylık dönemde yüzde 16 düşerek tüm zamanların en düşük seviyesine inecek.

Şirket, geride kalan on yılda Çin'de meydana gelen ekonomi politikasındaki değişikliklerden olumsuz etkilendi. Hükümetin emtia odaklı gelişme modelinden uzaklaşması ve PetroChina'nın 2007 yılında dünyanın ilk trilyon dolarlık şirketi olmasıyla ilgili spekülatif çılgınlığı dizginleme çabaları, şirket hisselerini olumsuz etkiledi.

Petrolün on yılda yüzde 44 değer kaybetmesi ve Başkan Xi Jinping'in elektrik otomobillere yönelik hevesi dikkate alındığında, analistlerin şirketin değerinde hala düşüş bekliyor olmasına anlam kazandırıyor. Buna karşın PetroChina hisseleri 12 aylık beklenen kazancın 36 katından işlem görüyor ki bu küresel benzerlerinin yüzde 53 üzerinde.

Singapur'da bulunan Asset M anagement One para yöneticisi Toshihiko Takamoto, “PetroChina'yı zor zamanlar bekliyor. Kazancının 30 katında işlem gören bir şirketi kim neden almak istesin ki?” dedi.