Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzmanlar, İspanya'da geçen hafta Katalonya bölgesel parlamentosunun bağımsızlık ilan etmesi ve ardından yaşanan gelişmelerin yatırımcı algısını neden olumsuz etkilemediği konusunu değerlendiriyor.

İspanya Borsaları siyasi gelişmelere rağmen bu haftaya yüzde 1.7 oranında yükselişle başladı. IBEX borsası 1 Ekim'de gerçekleşen referandumndan bu yana sadece %0.7 düşerken yıllık bazda %9 oranında yükseldi. Diğer Avrupa borsaları da gelişmelerden olumsuz etkilenmedi.

Pantheon Macroeconomics'in Euro Bölgesi Şef Ekonomisti Claus Vistesen'e göre Katalonya'nın bağımsızlığını kabul ettirememesi piyasadaki iyimserliğin temel nedeni.

Bölgenin geçen haftaki bağımsızlık ilanının ardından İspanya senatosu Katalonya'yı doğrudan yönetme kararı almıştı. İspanya borsaları bu haberle düşmüş, 10 yıllık tahvil faizleri seansın zirvesine yükselmiş, ancak piyasalar yeniden stabilize olmuştu.

BNP Paribas FortisŞef Stratejisti Philippe Gijsels, "Jeopoliitik riskler ne kadar kötüleşirse para politikası o kadar gevşeyecek" diyerek Avrupa Merkez Bankası'nın işler kötüye giderse ekonomik toparlanmayı korumak için bir adımn atabileceğini ifade etti.

Yatırımcılar ayrıca İspanya'nın resesyondan bu yana en güçlü performans gösteren ekonomilerden biri olmasına da güveniyor.

Sabah saatlerinde açıklanan bir veriye göre İspanya ekonomisi yılın 3. çeyreğinde %0.8 oranında büyüdü. Önceki çeyrekte ekonomi %0.9 büyümüştü. Avrupa Komisyonu'nun tahminlerine göre ülkenin yıllık bazda yaklaşık %2.8 oranında büyümesi bekleniyor.

CNBC