Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Güney Afrika Cumhuriyeti istatistik Kurumu (STAT-SA) Başkanı Pali Jobo Lehohla görev süresinin son gününde yaptığı açıklamada ülkedeki işsizlik oranının yüzde 27,7 olduğunu bildirdi.

Güney Afrika parlementosunda görevinin son günü basın açıklamasında bulunan STAT-SA Başkanı Lehohla, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde ülkede 92 bin kişinin iş sahibi olduğunu, 33 bin kişinin işsiz kaldığını belirterek, "En çok istihdam 68 bin ile finans sektöründe oldu. Bunu 56 bin ile hizmet, 34 bin ile ulaşım sektörü izliyor. Buna karşın 50 bin ile üretim sektöründe bir daralma söz konusu. Bu daralmayı 30 bin ile inşaat, 25 bin ile tarım sektörleri izlemekte. Bu durum geçen yılın aynı dönemine göre işsizlikte 0.6'lık bir artış meydana getirerek ülkedeki işsizlik oranını istatistiklere yüzde 27,7 olarak yansıttı.” değerlendirmesinde bulundu.

Bazı eyaletlerdeki işsizlik oranının düştüğüne vurgu yapan Lehohla, "İşsizlik oranlarında Free State eyaletinde yüzde 2.6, Limpopo'da 1.7, Mpumalanga'da yüzde 1,6 düzeyinde bir düşüş olmasına karşın ülke bazındaki işsizlik oranı son 14 yılın en yüksek seviyesinde. Ülkede 6.2 milyon insan işsiz. İşsizlerin yüzde 67'si bir yıl veya daha fazla süre iş arıyor." ifadelerini kullandı.

15-24 yaş aralığındaki 10,3 milyon gencin işsiz, 15-34 yaş aralığındaki gençlerin işsizlik oranının ise yüzde 38,6 olduğuna değinen lehohla, ülkedeki eğitimli geçenlerin iş bulma oranının daha yüksek olduğunu söyledi. Lehohla, Güney Afrika'nın 2030 yılı işsizlik hedefinin de yüzde 6 olduğuru hatırlattı.