Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump, Fed Başkanı Janet Yellen'ın "mükemmel" olduğunu, ancak kendisinin, ABD merkez bankasına gelecek yıldan itibaren liderlik edecek kişiyi açıklayacağını söylediği Perşembe günü, yeniden atanacağını taahhüt etmeyeceğini söyledi.

Trump, Yellen'ın adayı olup olmadığı yolundaki soru üzerine basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bunu söylemedim" dedi.

Eğer Trump başka birini atarsa, 71 yaşındaki Yellen 1979'dan bu yana tekrar atanmayan ilk Fed başkanı olacak. Dönemin Başkanı Jimmy Carter, 1979 yılında, G. William Miller'ın yerine Paul Volcker'i atamıştı. Yellen'ın görev süresi Şubat ayında sona erecek.

Konu hakkında bilgiye sahip üç kaynağa göre, Trump, Fed Guvernörü Jerome Powell'ı atama eğilimi gösteriyor. Trump'ın kısa listesindeki diğer adaylar ise ekonomik danışmaı Gary Cohn, eski Fed Guvernörü Kevin Warsh ve Stanford Üniversitesi'nden John Taylor.

Yatırımcılar Bloomberg News'ta Cuma günü Powell'ın yarışta önde gittiğini kaydeden haberine olumlu tepki verdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi seansın en düşük seviyelerine inerken, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 2.42'ye geriledi ve hisse senedi gösterge endesi S&P 500 kazançlarını sürdürdü.

Trump, Fed başkanını atama sürecinde küçük bir drama yarattı ve Cuma günü yapacağı seçime ilişkin Instagram'da bir video yayınladı.

Trump bu videoda, "İnsanlar Fed'in bir sonraki başkanının kimin olacağı konsunda yapacağım seçimi merakla bekliyor," dedi ve "Fatastik bir iş çıkaracak biri olacak. Ve kafamda bu konud spesifik biri var" şeklinde konuştu.

Yellen'ın yerine başka birisinin atanması konusunda, Miller'dan bu yana bir örnek yok. O dönemden bu yana, her Fed Başkanı, yeni başkan tarafından, kendisini seçen önceki başkandan farklı partiden de olsa, yeniden atandı. Ve Yellen'ın işinde başarısız olduğunu söylemek de zor.

İşsizli oranı Eylül'de yüzde 4.2 ile son 16 yılın en düşük seviyesindeydi ve ekonomi dokuz yıl üst üste büyüme gerçekleştirdi. Enflasyon ve faiz oranları düşüktü ve Yellen kriz dönemi politikalarından kademeli bir çıkışı ve 4.5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan Fed bilançosunu küçültmeyi destekliyor. Öte yandan, hisse senedi piyasaları üst üste rekor seviyelere çıktı ve Trump bu konuya twitter mesajlarında sık sık yer veriyor.

Yellen ayrıca 100 yaşındaki Fed'in ilk kadın başkanıydı ve yerine başka birinin atanması durumunda, üst düzey liderliklere çok az kadın getirdiği ve tekrar tekrar uygunsuz cinsel davranışlarda bulunduğu yönünde eleştirilerle karşılaşan Trump'ın üzerindeki baskı artacak. Beyaz Saray Basın Sekreteri  Sarah Huckabee Sanders, bu gibi tüm suçlamaların yanlış olduğunu söyledi.