Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli otomobilin üretimini gerçekleştirecek babayiğitleri açıkladı.

Erdoğan, "Babayiğitler; Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding'den oluşuyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli arkadaşlar, Türkiye'nin otomobili için elini taşın altına koyacak bu babayiğitler için bu grubu oluşturan şirketlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu safhaya gelene kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizim de bugün ortak girişim grubunun tanıtımı için bir araya geldiğimiz markası Türk, tasarımı Türk, üretimi Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. Bizimle birlikte milletimizin de hayali idi" dedi.

Erdoğan, "Bundan 30 yıl önce yerli otomobil üretimindeki tereddütleri anlayabiliyorum. Geçtiğimzi yıl itibarıyla yılda 757 bin otomobil satışına ulaşmış Türkiye'de hala adım atılmıyor olması bir ayıp haline gelmiştir. Biraz sonra isimlerini tek tek açıklayacağım ortak girişim grubundan beklentimiz, en geç 2019'da otomobilimizin prototipini tamalaması 2021'de de ticari satışına başlamasıdır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Engellerin aşılması noktasında Cumhurbaşkanı olarak bizzat yanınızda yer alacağımı belirtmek isterim. Hatta gerekiyorsa Cumhurbaşkanlığında da bir ekibi görevlendireceğimi belirtmek istiyorum.Madem ki bu babayiğit arkadaşlarımız ellerini taşın altına soktular bizlerin de destek vermesi düşer. İlk otomobilin bedelini ödemek şartıyla da ilk taliplisi benim.Bugün burada atılacak imzalar, dönüşümü yakalama kararımızın nişanesi olacaktır. Üretilecek otomobilin de geleceğin ihtiyaçlarına uygun olacağından şüphe duymuyoruz. Bununla birlikte bu otomobil tüm türkiyenin birikimi ile ortaya çıkacaktır. Bu ürünü çevremizden başlayarak dünyaya pazarlanması konusunda her türlü desteği vereceğimizden emin olabilirsiniz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu proje için daha önceleri başkaları aynı kararlığı göstermiş olsaydı, onların da yanında yer alırdık. Savunma Sanayii'nden iletişim sektörüne, yapay zekaya kadar her alanda Türkiye'nin yeni yatırımlara ihtiyacı var" açıklamasını yaptı.

Erdoğan, "Ortak girişim grubumuzda yer alan babayiğitleri harf sırasına göre açıklayacağım; İlki Anadolu Grubu'dur. Türk ekonomisine çok önemli katkılarda bulunuyor. İkinci babayiğidimiz BMC Grubu'dur. En büyük ticari ve askeri araç üretimi BMC de vizyonunu da genişleterek, Türkiye'nin otomobili projesinde yer alma kararını memnuniyetle karşıladım.Üçüncü babayiğidimiz ise Kıraça Holding'dir. Sektörde hak ettiği yeri almıştır. Bu birikimin Türkiye'nin otomobili projesinde yer almasını çok önemli buluyor ve tebrik ediyorum. Dördüncü babayiğidimiz Turkcell Grubu... Beşinci diğer babayiğidimiz Zorlu Holding'dir. Kuruluşu 1953 yılına kadar uzanan Zorlu Holding, Denizli'den başlayıp tüm dünyaya yaydığı başarısının adıdır. Tekstilden sanayiye geniş bir alanda faaliyet yürüten Zorlu Holding'in burada yer alması Türkiye'nin otomobili projesinde önemli bir avantajdır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylece beş babayiğidimizi kamuoyuna açıklamış bulunuyoruz. Türkiye Odalar Borsalar Birliği ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza da teşekkürlerimizi iletiyorum. Eğer Türkiye'de böyle bir proje hayata geçirilecekse bu kararlılığa sahip olanlar sizlersiniz. Bu yükün ağır olduğunu biliyorum. Sonuna kadar sizin yanınızda yer alacak, başarılarınız için her türlü çabayı gösteririz" dedi.