Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda uzun süredir merak edilen sorunun yanıtı açıklığa kavuştu ve ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Jerome Powell'ı Fed'in başkanlığına aday gösterdiğini duyurdu.

Trump, açıklamasında, Powell'ın, muhakeme ve zekası ile merkez bankasındaki çalışma arkadaşları ve Kongre üyelerinin saygısını kazandığını söyledi.

Trump, dünya ekonomisinin en önemli aktörlerinden Fed için seçtiği başkan adayını Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Trump, toplantıya Powell ile birlikte geldi.

Trump, "Jay kapsamlı bir özel sektör deneyimini getirecek," dedi ve "Sonuç olarak Powell ekonomimizin büyümesi için ne gerektiğini ve Amerika'nın başarısını doğru bir biçimde nelerin sağladığını anlıyor" şeklinde konuştu.

Powell tercihi ile, Trump, kademeli faiz artırımının devam etmesi taraftarı ve Beyaz Saray'ın finansal regülasyonların azaltılması çağrısına sempati ile yaklaşan eski bir özel sermaye şirketi üst düzey yöneticisini aday göstermiş oldu.

Trump açıklamasında, "Fed Guvernörü Jerome Powell'ı Fed'e başkanlık yapması için aday gösteriyorum" dedi.

Senato'nun onaylaması durumunda, 64 yaşındaki Powell, 2015 yılının sonundan bu yana borçlanma maliyetlerini dört kez yükselten ve merkez bankasının 4.5 trilyon dolara kadar çıkmış bilançosunu henüz daraltmaya başlayan şimdiki Başkan Janet Yellen'ın yerine geçmiş olacak.

Trump, 100 yıllık tarihinde Fed'in ilk kadın başkanı olan Yellen'ı defalarca takdir etmesine ve Çarşamba günkü açıklamada kendisini mükemmel olarak nitelemesine rağmen tekrar aday göstermedi. Yellen'ın 4 yıllık görev süresi Şubat ayında doluyor.

Trump, Powell'ı aday gösterdiği konuşmasında, Yellen için, "Müthiş bir iş çıkaran harika bir kadın" dedi.

Trump'ın bu beş kişi arasından Fed'de 2012'den bu yana Guvernör olarak görev yapan Powell'ı tercih etmesinde, Cumhuriyetçi Partili olmasının belirleyici rol oynadığı belirtiliyor.

George H.W. Bush döneminde ABD Hazine Bakanlığında üst düzey görevlerde bulunan Powell, kamu kariyerinden önce uzun süre Dillon, Read & Co ve Carlyle Group gibi yatırım şirketlerinde çalıştı. Hukuk eğitimi gören Powell'ın finans alanında hem kamu hem özel sektör tecrübesine sahip olmasının aday seçilmesinde rol oynayan bir başka faktör olduğu kaydediliyor.

Powell’ın adaylığının, para politikası bakımından mevcut Fed Başkanı Yellen ile aynı çizgide durması nedeniyle piyasalarda büyük bir dalgalanmaya yol açması beklenmiyor.

Jerome Powell kimdir?

Jerome Powell 64 yaşında ve Washington doğumlu. Princeton Üniversitesi'nde siyaset bilimi eğitimi gördü ve ardından Georgetown Üniversitesi'nde hukuk derecesi aldı. Kariyerine Dillon Read and Co.'nun yatırım bankacılığı bölümünde başladı.

1990 yılında, eski patronu olan Hazine Bakanı Nicholas Brady için çalışmak üzere Washington'a döndü. Powell burada finanstan sorumlu Hazine Müsteşarlığı görevine getirildi. Salomon Brothers'ın Hazine tahvilleri konusunda piyasayı manipüle etme girişiminin ortaya çıktığı dönem, Powell, Cape Cod'da uzun bir Ağustos haftasonunu telefon görüşmeleri ile harcayarak şirketin üst düzey yöneticilerinin istifa etmesi ve büyük yatırımcılardan biri olan Warren Buffett'ın şirketin yönetim kurulu başkanı olması için çaba gösterdi.

Powell 1997 yılında özel sermaye şirketi Carlyle Group'a katıldı. Sekiz yıl boyuca oldukça başarılı bir kariyer geçirdi ve 2016 yılında finasal serveti 55 milyon dolara kadar çıktı. Powell bu şirketteki görevinden, kamu politikası konularında odaklanmak üzere Bipartisan Policy Center'da uzman olarak görev almak için ayrıldı.

Powell, Kongre'deki Cumhuriyetçileri borç tavanının artırılması konusunda ikna etmek için perde arkasında çalıştığı dönem olan 2011 yılında Obama yönetiminin dikkatini çekti. Ertesi yıl, Başkan Obama, Powell'ı Demokrat partili Harvard ekonomisti Jeremy Stein ile birlikte Fed'e aday gösterdi. Burada amaç partiler üstü desteği almaktı ve her iki aday da hızlı bir şekilde onaylandı.

Powell Mayıs 2012'de Fed kuruluna üye oldu ve kısa bir süre sonra, Fed'in ekonomik büyümeyi canlandırmak için çok zorlu çalıştığı yolundaki endişelerini dile getirmeye başladı. Fed Eylül 2012'de tahvill alımlarının üçüncü turunu açıkladı ve ekonomik koşulların tatmin edici bir şekilde iyileşmesine kadar her ay 85 milyar dolarlık Hazine tahvili ve mortgage bazlı menkul kıymet alacağını kaydetti. Bu program dönemin Fed Başkanı Ben S. Bernanke ve Fed'in 2008 krizinin ardından işsizliği azaltmak için yeterince çaba göstermediğinin açıkça belli olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Janet Yellen tarafından destekledi.

Aralarında Powell'ın da olduğu üç kişilik Fed guvernörler grubu, Bernanke'ye Fed'in amaçlarını açıklığa kavuşturması için baskı yaptı. Bu guvernörlerden biri olan Stein, endişelerini kamuoyu önünde dile getirirken, genelde sahne arkasında çalışmalarını yürüten Powell, endişelerini Bernanke ile özel görüşmelerinde dile getirdi.

Bernanke buna Mayıs 2013'te varlık alımlarının azaltılmasına yönelik bir plan açıklayarak cevap verdi, ancak bu duyuru, azaltımın erken olduğu endişelerini artırmasıyla birlikte, finans piyasalarında "taper tantrum (azaltma öfkesi) olarak adlandırılan bir hareket meydana getirdi.

Powell Fed'in iç tartışmalarında merkezi konumunu korudu ve Fed'in teşvik kampanyasını yavaş ve istikrarlı bir hızda sonlandırması görüşünü savundu. Son bir yılda, bu dırım onu Yellen'ın başını çektiği çoğunluk arasında güçlü bir konuma getirdi.

Gerçekten de, Powell'ın para politikasına ilişkin son yorumları temel olarak Yellen'ın son dönemdeki yorumları ile neredeyse aynıydı. Haziran ayındaki konuşmasında, Powell, güçlü istihdam artışının faiz artırımının lehine olduğunu, ancak zayıf enflasyonun dikkatli olunması gerektiğini işaret ettiğini söyledi. Powell, "Eğer ekonomi beklendiği gibi performans gösterirse, kademeli faiz artışına devam etmek uygun olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Evercore ISI'nın 144 yatırımcıya dayandırdığı anketi, yatırımcıların Powell'ın Yellen'a göre faizi ılımlı bir şekilde daha yukarıya iteceğini düşündüğünü gösteriyor.

Powell, seçilmesi durumunda, son 40 yılda ekonomi derecesi olmayan ilk Fed başkanı olacak.

Powell'ın başkan olabilmesi için Senato'nun onayı gerekiyor, ancak Powell muhtemelen Cumuriyetçi çoğunluğu geniş desteğini alacak. Powell ayrıca 2012'de Fed guvernörü görevi için ve daha sonra 2014'te Demokratların oylarının bazılarının da oyunu almıştı.

-Bloomberg News ve AA-