Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Hisse senetleri, piyasaların haftaya temkinli bir başlangıç yapması ile birlikte dalgalı seyrederken, tahviller değer kazandı. Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Asya turunda dış ticaret konusunda açıklamalarda bulunmasının ardından hafifçe düşerken, euro sakin bir seyir izledi. Suddi Arabistan'da patlayan yolsuzluk soruşturması petrol fiyatlarını destekledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Avrupa'daki satın alma yöneticileri endekslerinin (PMI) dördüncü çeyreğin başında güçlü bir ivmeyi işaret etmesine karşın, hafifçe gerilemeden önce dalgalı bir seyir izledi. Temel kaynak şirketlerinin hisse senetleri, Bloomberg Emtia Endeksi'nin Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının desteği ile diğer sektörlere göre daha iyi bir performans gösterdi, ancak bu performans, banka ve telekom şirkerlerindeki geri çekilme ile dengelendi. Asya'dan gelen haberler birçok piyasada hakim konuları oluşturdu. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'dan gelen enflasyon yorumları, Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın aşırı kaldıracaç ilişkin uyaruları ve Trump'tan gelen dış ticarete ilişkin şikayetler Asya kaynaklı önemli haberlerin bazılarıydı. Yen değer kaybettikten sonra kayıplarını geri alırken, bölgede hisse senetleri karışık seyretti.

Ekonomik verilerin bu hafta yoğun olmaması ile birlikte, dikkatler Asya'ya ve ABD Başkanı trump'ın bölgeye yaptığı geziye çevrildi. Trump halihazırda Çin ve Japonya ile dış ticaret eilişkin şikayetlerini dile getirdi ve bu ülkeleri ABD'ye karşı meydan okumamamalrı kopnusunda uyardı. Trump bu hafta Güney Kore ve Çin'i ziyaret edecek.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere ve Avrupa Birliği'ninBreixt görüşmelerini yeniden başlatmaya hazırlanmaları ile birlikte sıçrama yaptı.

Merkezx bankacılardan gelecek haberler de dikkatle izlenecek. CNBC'de çıkan bir habere göre, New York Fed Başkanı William Dudley yakında emekliliğini açıklayacak. Williams'ın görevinden ayrılması durumunda, Fed'in en üst düzeyde üç yetkilisi kısa bir süre içinde yenilenmiş olacak. Trump geçen hafta, Fed Guvernörü Jerome Powell'ı, Şubat ayında görev süresi sona erecek şimdiki Başkan Janet Yellen'ın yerine aday gösterdiğin, açıkladı. Başkan Yardımcıs Stanley Fischer ise Ekim ortasından görevinden ayrılmıştı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Komisyonu'nun baş Brexit müzakerecisi Michael Barnier ve İngiltere'nin Brexit'ten sorumlu bakanı David Davis, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına ilişkin müzakereleri, yeniden başlatacak.

*Şirketlerin kar açıklamaları devam ediyor. Kar sezonu, Toyota Motor Corp., BMW AG, Walt Disney Co., Adidas AG, ve Siemens AG'nin finansallarını açıklamaları ile devame decek. Karlarını açıklayacak Avrupalı finans şirketleri arasında Intesa Sanpaolo SpA, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA,Credit Agricole SA, Allianz SE ve Zurich Insurance Group AG yer alıyor.

*Donald Trump'ın başkan olarak, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve bir grup işadamının katılımıyla gerçekleştirdiği ilk Asya gezisi devam ediyor.

*ABD'de New Jersey ve Virginia eyaletleri valilerini seçecek.

*ABD'de Michigan Üniversitesi'nin Cuma günü açıklayacağı Tüketici Güveni verisinin 13 yılı aşkın süren,n zirvesinden gerilemesi bekleniyor.

*OPEC'in Dünya Petrol Görünümü raporu Genel Sekreter Mohammad Barkindo taarafından açıklanacak.

*Arjantin, Avustralya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Polonya, Sırbistan ve Tayland merkez bankaları para politikası toplantılarını gerçekleştirecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:27'de yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 düşyü.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.05'ten az yükselerek 21 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 düşerek 2,581.00 seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.1607 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3107 seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 114.10 seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.32 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 0.34 ile yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.253 ile yedi haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 0.024 ile yaklaşık sekiz haftanın en düşük seviyesini gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 yükselerek varil başına 55.97 dolar ile yaklaşık dokuz ayın zirvesine çıktı.

*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,271.66 dolara çıktı.

*Bakır yüzde 1 yükselerek pound başına 3.15 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.

(14:30'da güncellendi)