Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sparta& Co. Kurucu Ortağı Taner Özarslan Merkez Bankası'nın bugünkü Döviz hamlelerini Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

Merkez Bankası'nın buna benzer bir adımı şubat ayında da attığını hatırlatan Özarslan "Bir taraftan TL daralıyor, bir taraftan da Merkez Bankası dövizin hızlı yükselişinin belirsizliğini ortadan kaldırmaya çalışıyor." dedi.

Yurt dışında da bozulma olduğunu, Dolar/TL 'deki hareketin Türkiye'ye özgü olmadığını hatırlatan Özarslan "TL reel faiz açısından daha iyi giderken artan enflasyon reel faizi yemiş olarak görünüyor. Bu faizin yetmeyeceği noktaya gelmeye başlıyoruz. Merkez Bankası sıkı duruşunu sürdürmek istiyorsa ne yazık ki faizleri artırmak zorunda kalacak diye beklenebilir, piyasa artık bunu gözlemlemeye başlayacak. Burada politika belirsizliğini daha iyi yönetmesi gerekecek...Bu kısır döngü enflasyon tarafında kırılmazsa piyasa daha fazla faiz ister." diye konuştu.



"DESTEKLEYİCİ ANCAK RİSKLER SÜRÜYOR"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise yolladığı notta bu adımların destekleyici olsa da TL açısından risklerin sürdüğüne dikkat çekti.

Erkan "Bu hareketler kısa sürede TL için destekleyici olmakla birlikte, enflasyon, artan risk primi ve dış konjonktür çerçevesinde artan hassasiyet kapsamında TL açısından risklerin aktif şekilde devam ettiğini görüyoruz. Fed’in faizleri artırmaya niyetli olduğu bir ortamda, mevcut enflasyon seviyesinin %11,9 gibi yılsonuna ve 12-24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerini de olumsuz yönde etkileyecek bir seviyede olması, TL’nin reel faiz bakımından diğer EM paralarıyla rekabetçi gücünü olumsuz yönde etkileyecektir. Bu bağlamda en olumsuz noktanın ve kırılganlık unsurunun, neredeyse fonlama oranı ile eşit seviyeye gelen manşet enflasyon olduğunu dü  şünüyoruz.

Bu kapsamda risk iştahındaki azalma çerçevesinde TL adına geniş resimde baskı sürebilir. İlerleyen süreç, TCMB’nin de daha kararlı adım atıp atmayacağını bize gösterecektir." değerlendirmesini yaptı.