Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Stratejisti Timothy Ash Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk oldu. Ash Merkez Bankası'nın reeskont kredileri ve rezerv opsiyon mekanizması adımlarının yeterli olmadığını belirtti.

Ash "Merkez Bankası faiz oranlarını artırmak dışında herşeyi yaptı.. Enflasyon ve cari açık yüksek. Aşırı ısınmış bir ekonomi var. Böyle bir durumda Merkez Bankası'nın frene basması lazım, bunu da faiz artırarak yapabilir" diye konuştu.

Yüksek cari açık ve enflasyon ortamında faiz oranlarını artırmak gerektiğine vurgu yapan Ash "Karmaşık parasal çerçevelere ihtiyaç yok. %5'lik enflasyon hedefine rağmen enflasyon %11.9 seviyesinde. Burada çok basit bir politikaya girmek lazım, yüksek faize geçip bunu da piyasaya net bir şekilde aktarmak lazım" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin AB ve ABD ile ilişkilerindeki bozulmanın yatırımları da etkileyebileceğine dikkat çeken Ash "Türkiye'nin çok ciddi bir dış finansman açığı var. AB ve ABD ile kötü giden ilişkilerin düzeltilmesi lazım, yoksa ciddi dış finansman açığının nasıl kapanacağı muamma" dedi.