Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Asya seansındaki karışık seyrina rdından hafifçe yükseldi. Dolar, ABD'de vergi reformunun ilerlemesine ilişkin endişelerin arttğı bir ortamda, ABD Başkanı Donald Trump'ın Asya turu dahilinde Çin'e yapacağı resmi ziyaret için bu ülkeye gelmesi ile birlikte baskı altında kaldı.

Kişisel ürün ve hanehalkı malları hisse senetleri, aralarında UbiSoft Entertainment SA'nın da bulunduğu bazı firmaların karlarının beklenenden daha iyi çıkması ile birlikte, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişe öncülük etti. Bankalar, Credit Agricole SA'nın finansal sonuçlarının hayalkırıklığı yaratmasının ardından diğerlerine göre daha düşük bir peformans gösterdi. Euro hafifçe yükseldi ve ülke tahvilleri fazla değişmedi. Sterlin, İngiltere'de hükümet içindeki gerilimin yayılmaya devam etmesi ile birlikte değer kaybetti. Petrol, ABD'de stokların beklenenden daha az düşebileceğine ilişkin işaretlere bağlı olarak düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Yatırımcıların dikkatleri bu hafta, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kuzey Kore tehdidine karşı dünyayı harekete geçirme misyonu ile Asya tururuna devam etmesi ile birlikte jepolitik gelişmelere çevrildi. Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya ve Çin'in adını vererek, tüm sorumlu ülkelerin, Kim Jong Un rejimine karşı gelmek için güçlerini birleştirmesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı'nın, Asya seayahatinde, Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile dış ticaret konusunu da görüşmesi bekleniyor.

Diğer tarafta, Suudi Arabistan'da hisse senetleri, Krallık'ın prensler ve milyarderlerin tutuklanması ile sonuçlanan siyasi kriz konusunda küresel yatırımcıları yatıştırma çabalarına karşın düşmeye devam etti. İngiltere'de ise, Başbakan theresa May, Savunma Bakanı'nın cinsel istismar skandalının ardından istifa etmesinden yedi gün sonra, kabinenin diğer bir üyesini daha uzaklaştırıp uzaklaştırmamayı değerlendiriyor.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Michigan Üniversitesi'nin Cuma günü açıklayacağı Tüketici Güveni verisinin 13 yılı aşkın sürenin zirvesinden gerilemesi bekleniyor.

*OPEC'in Dünya Petrol Görünümü raporunu açıklayacak.

*Arjantin Merkez Bankası beklenmedik bir şekilde borçlanma maliyetlerini artırdı. Meksika, Yeni Zelanda ve Malezya merkez bankaları da bu hafta para politikası toplantılarını gerçekleştirecek.

*Avrupa Komisyonu'nun Brexit'ten sorumlu baş müzakereceisi Michael Barnier ve İngiltere'nin Brexit'ten sorumlu bakanı David Davis görüşmelere yeniden başlayacak.

*Şirketlerin kar sezonu, Walt Disney Co., Adidas AG, ve Siemens AG'nin finansallarını açıklamaları ile devam edecek. Karlarını açıklayacak Avrupalı finans şirketleri arasında, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Credit Agricole SA, Allianz SE ve Zurich Insurance Group AG yer alıyor.

Asya

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükselerek yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 113.82 seviyesine çıktı.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.026 seviyesine ulaştı.

Hisse Senetleri

*Euro Stoxx 600 Endeksi Londra saati ile 08:10'da yüzde 0.1 yuakrıda seyrediyordu.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az düşerek 2,586.00 seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1598 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.3142 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.31 ile üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az artarak yüzde 0.33'e çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.226 ile sekiz haftanın en düşüğüne indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 düşerek varil başına 56.99 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,278.66 dolara çıktı.

*Bakır yüzde 0.5 değer kaybederek pound başına 3.07 dolar ile dört haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

(12:10'da güncellendi)