Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, akaryakıt kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında 2017'de 1 milyar 176 milyon lira tutarında usulsüzlüğün ortaya çıkarıldığını, 1 milyar 15 milyon lira tutarında vergi ve cezai işlem uygulandığını bildirdi.

Tüfenkci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2018 bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Bu yılın ocak-ekim döneminde 72 bin 298 firmanın ihracat, 77 bin 290 firmanın ise ithalat işlemi yaptığını belirten Tüfenkci, "Aynı dönemde, toplam dış ticaret hacmimiz 319 milyar dolar oldu. Ocak-eylül döneminde gümrük idarelerince 81 milyar 277 milyon lira vergi tahsil edildi. Bu vergilerin, tüm vergi gelirleri içindeki payı yüzde 21,09 olarak gerçekleşti." diye konuştu.

Tüfenkci, Gürcistan sınırındaki trafikte yetersiz kalan Sarp Gümrük Kapısı'nın yeniden inşaa çalışmalarında önemli mesafe katedildiğini ve kapıyı 2018'in mart ayında hizmete açmış olacaklarını söyledi. Modernize edilen Kapıköy Gümrük Kapısı'nı da 2018'de hizmete alacaklarını aktaran Tüfenkci, şu bilgileri paylaştı:

"Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda, gümrük işlemlerinin daha hızlı yapılabilmesi amacıyla inşaat çalışmaları devam ediyor. Gürbulak Gümrük Kapısı'ndaki tesislerin yetersiz kalması nedeniyle, 2018'de ihalesini yapıp inşaatına başlamış olacağız. Kapıkule Gümrük Kapısı'nda, gidiş ve geliş bölümlerinin bağımsız olacağı ve X-Ray kurulacak yolcu salonu inşaat çalışmaları tamamlandı. Suriye ile gelinen nokta itibariyle Karkamış Gümrük Kapısı 'A Sınıfı' haline getirildi. Orada yeni gümrük kapısı inşaatını hızlı şekilde yaparak, ihtiyaçları karşılar hale getirdik."

İhracatçıya malını takip imkanı

Tüfenkci, gümrük işlemlerini hızlandırmak için kurulan sistemlere de değinerek, hayata geçirdikleri uygulamayla, gümrük beyannamesinin her aşamasında artık ihracatçı ve ithalatçılara SMS'le bilgi verildiğini anımsattı. Bakan Tüfenkci, "Ne kadar harç ödemesi gerektiği ve diğer işlemleri direkt ihracatçıya bildirmiş oluyoruz. Yeni hayata geçirilen programla da internet üzerinden, tabletin ve mobil telefonun olduğu her yerde ihracatçı, eşyasının nerede olduğunu anlık izleyebiliyor. İşlemlerinin bitip bitmediğini, ne kadar sürede bittiğini görüyor. Bir nevi kendimizi ihracat ve ithalatçıya denetletmiş oluyoruz." ifadesini kullandı.

Hızlı kargo taşımacılığına ilişkin uygulamayı karayoluna açtıklarını dile getiren Tüfenkci, bu uygulamayla yapılan ticari işlemlerde ihraç edilen mal ve hizmetin ithalata oranının 4 kat fazla olduğuna dikkati çekti. Tüfenkci, gurbetçi vatandaşlar ile turist araçlarındaki yığılmanın önüne geçmek için de önceden beyan verilmesini sağladıklarını anlattı.

Kapılarda bekleme süresi azalacak

İhracat işlemlerini kolaylaştırıcı adımlar kapsamında, yetkilendirilmiş yükümlü statüsü uygulamasını yaygınlaştırdıklarını ve daha önce 15 olan yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi firma sayısının 179'a çıktığını belirten Tüfenkci, "Yılın ilk altı ayında yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası sahibi firmalarca yaklaşık 30,3 milyar dolar değerinde ithalat, 19,2 milyar dolar değerinde ihracat işlemi gerçekleştirildi. Bu değerler ihracatımızın yüzde 24,8'ine, ithalatımızın yüzde 28'ine tekabül ediyor. Konteyner ve Liman Takip Sistemi'ni hayata geçiriyoruz. İnşallah 2018'de hayata geçecek." dedi.

Bülent Tüfenkci, kara hudut kapılarında anlık veri değişimine ilişkin sistemi Gürcistan'la işlevsel hale getirdiklerini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İran ve Bulgaristan ile kısmi veri paylaşımları yapıyoruz. Bunu daha da yaygınlaştıracağız. Böylelikle karşı ve bizim kapıdaki bekleme işlemlerindeki süreyi azaltmak istiyoruz. Kamu laboratuvarlarında mükerrer analizlerin önlenmesi çalışmalarını sürdürüyoruz. Laboratuvarlarda tek uygulamayı hayata geçiriyoruz. Böylelikle tek numune alınacak. Tüm tahliller bu numune üzerinden yapılacak. Tüm paydaş kamu kurumlarıyla verileri paylaşmaya devam edeceğiz. Laboratuvarları nihai olarak tek çatı altında birleştirmek istiyoruz. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasını KOBİ'lere açıyoruz."

"Kapılarımızdaki teknik tedbirleri en üst seviyeye çıkardık"

Tüfenkci, kaçıkçılıkla mücadele çalışmalarına ilişkin de bilgi verirken, "Ülkemizi her türlü risk ve tehditlerden korumak amacıyla Suriye, Irak ve İran'a açılan gümrük kapılarımıza, yüksek çözünürlüklü kapalı devre kamera sistemleri ve yüz tanıma sistemleri kurarak, bu kapılarımızdaki teknik tedbirleri en üst seviyeye çıkardık." diye konuştu.

Van'da Kapıköy Demiryolu Sınır Kapısı'na kurdukları tren X-Ray sistemini bu yıl Avrupa ülkelerine gidip gelen trenlerin de kontrolü amacıyla yoğun bir hat olan Kapıkule Demiryolu Sınır Kapısı'na da kuracaklarını aktaran Tüfenkci, "Ülkemizden transit geçen araçları, hava sahamızda seyreden uçakları ve karasularımızda seyir halindeki gemileri de an be an takip ediyoruz." dedi.

Bülent Tüfenkci, ekim sonu itibarıyla 845 milyon lira değerinde uyuşturucu madde, 459 milyon lira değerinde araç, 109 milyon lira değerinde tütün-alkol, 78 milyon lira değerinde tekstil ve 118 milyon lira değerinde gıda ele geçirildiğini bildirdi.

2013'te ele geçirilen kaçak eşyanın değeri 1 milyar 88 milyon 837 bin lirayken, bu rakamın 2016'da yüzde 142 artışla 2 milyar 632 milyon 986 bin liraya yükseldiğine dikkati çeken Tüfenkci, 2017'nin 9 ayında bu oranların çok daha yukarılara taşındığını söyledi. Tüfenkci, akaryakıt antrepolarına sayaç takılması çalışmalarında sona gelindiğini de ifade etti.

Akaryakıt kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında 2017'de 1 milyar 176 milyon lira tutarında usulsüzlüğün ortaya çıkarıldığını belirten Tüfenkci, 1 milyar 15 milyon lira tutarında vergi ve cezai işlem uygulandığını vurguladı.

Tüfenkci, tasfiye edilen eşyaların ekonomiye kazandırılması çalışmaları kapsamında geçen yılın ocak-ekim döneminde 269,8 milyon liralık, bu yılın aynı döneminde de 279,1 milyon liralık eşyanın tasfiye edildiğini bildirdi.

Yılbaşında hayata geçirilen Rehinli Taşınır Sicili uygulamasının sonuçları hakkında da bilgi veren Tüfenkci, "Rehinli Taşınır Sicili'ne tescil edilen 6 bin 572 rehin sözleşmesi karşılığında ticari aktörlere 103 milyar lira, 9,1 milyar dolar, 1,7 milyar avro finansman imkanı sağlandı. Uygulamada en fazla makine ve teçhizat grubunun teminat olarak kabul edildiği, bunları sırasıyla alacaklar ile ticari plaka ve hatların izlediği görüldü." açıklamasında bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'yle (MERSİS) şirket kuruluşlarını kolay hal getirdiklerini anımsatarak, "Önümüzdeki dönemde serbest meslek erbabı, meslek örgütleri, dernek, vakıf, sendikalar, odalar, birlikler ve bunların üst kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları gibi diğer gerçek ve tüzel kişileri kapsayacak şekilde ülke düzeyindeki tüm ekonomik birimler MERSİS'e dahil edilecek. Böylece kamu kurumlarının tacirler dışındaki tüm ekonomik birimler ve tüzel kişilerle ilgili ihtiyacı olan bilgiler de tek noktadan sunulacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

AA