Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:40'ta güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, küresel bazda riskten kaçınma eğiliminin hafiflemesi ile birlikte, Asya hisse senetlerindeki yükselişleri izleyerek, son sekiz seansta ilk kez yukarı yönde hareket etti. Petrol, Ekim başından bu yana en büyük beş günlük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, emtia grubu ile birlikte sakinleşti.

Finasal hizmet firmaları ve inşaat şirketleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'nde en fazla yükseliş gösteren gruplar arasındaydı. Japonya'da Topix Endeksi son bir yılın en uzun düşüş serisini sonlandırdı. Sterlin, Brexit söyleminin tekrar ısınması ve İngiltere'de otomobil talebinin Ekim ayında da düşerek yedinci ay üst üste gerilemesi ile birlikte dalgalı bir seyir izledikten sonra hafifçe düştü. Emtia grubu, Çin Merkez Bankası'nın sisteme Ocak ayından bu yana en fazla likiditeyi sağlamasının ardından istikrar kazandı. Asya ve Avrupa tahvilleri, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizinin yükselmesine rağmen karışık seyretti.

Yatırımcılar, hisse senetlerinde ve yüksek faizli tahvillerde son birkaç gündür görülen düşüşlerin bu satışların güçlenip güçlenmeyeceğine ilişkin soruları ön plana çıkarmasının ardından, risk iştahlarını yeniden kazanıyor görünüyorlar. Volatilite göstergeleri, hisse senetlerinde geçen hafta görülen rekor zirvenin ardından birkaç gündür görülen düşüşlerle birlikte yükseliyor. ABD'de vergi reformuna ilişkin belirsizlik, Çin ekonomisinin izlediği yol ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışına (Brexit) karşın, küresel büyüme gücünü sürdürüyor ve kar tahminleri güçlü geliyor.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Temsilciler Meclisi Perşembe günü kendi vergi reform tasarısını oylamaya hazırlanıyor.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Merkez Bankası (BOE) yetkilileri Perşembe günü bankanın geleceğine ilişkin konuşacak. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Cuma günü konuşma yapacak.

*Bir grup Fed yetkilisinden gelecek açıklamalar, ABD merkez bankasının Aralık toplantısında faiz artırımına gidip gitmeyeceğine ilişkin iaşretler içerebilir.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:08'de yüzde 0.4 yukarıdaydı ve bir haftayı aşkın bir süredir ilk kez yükseldi.

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaparak 1.178 seviyesine indi.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 113.16 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.3159 seviyesine geriledi.

Tahvilller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.36'ya çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.39'a çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan tırmanarak yüzde 0.39'a ulaştı.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.05'ten az yükselerek varil başına 55.35 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,276.83 dolara geriledi.

*Bakır yüzde 0.2 gerileyerek ton başına 6,757.00 dolar ile beş haftayı aşkın sürenn en düşük seviyesine indi.

(13:40'ta güncellendi)