Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT medya sponsorluğunda “İnsani Finans” temasıyla düzenlenen Küresel Katılım Finans Zirvesi  2. günde de devam ediyor.

50 ülkeden 10 binden fazla ziyaretçi ile bin kurumsal yatırımcı, 100 girişim sermayesi ve varlık fonunun katılımıyla dün başlayan zirvede fon ve girişimci görüşmeleriyle yeni yatırımların geliştirilmesi, eğitim programlarıyla insani finans bilincinin güçlendirilmesi hedefleniyor.  

ŞİMŞEK'TEN PİYASAYA MESAJ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün zirvede yaptığı konuşmada enflasyonun son dönemde yeniden çift haneye çıkmasına ilişkin, "Buradan piyasaya çok net bir mesaj vermek istiyorum; biz bu sorunu önemsiyoruz, kayıtsız değiliz. Mutlaka ve mutlaka gerekeni yaptık, yapacağız." dedi.

Şimşek, katılım bankalarına da çağrıda bulunarak "işin kolayını artık bırakalım, artık daha inovatif, gerçek anlamda ortaklıkları içeren bir iş modeliyle büyüyelim. Bu konuda her türlü desteği göreceksiniz. Biz yanınızdayız. Önünüzü açacağız." dedi.

BİST BAŞKANI'NDAN TCMB AÇIKLAMASI

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, zirvedeki konuşmasında Merkez Bankası ile yakın işbirliği içinde çalıştıklarını vueguladı.

Karadağ, "Şunu açıklıkla söyleyeyim; biz Merkez Bankası Başkanı ile kavga etmiyoruz, çok yakın iş birliği içinde çalışıyoruz." dedi.

TOBB/HİSARCIKLIOĞLU: FAİZİN AĞIRLIĞI AZALTILMALI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise  aizin, ekonomideki ağırlığının azaltılmasına ihtiyaç oldüğunu belşirtti.

Hisarcıklıoğlu "Faize dayalı ekonomide refah, toplumun genelinden, çok küçük bir azınlığa akıyor, eşitsizliğin büyümesine yol açıyor. Bu sebeple faizin, ekonomideki ağırlığının azaltılmasına ihtiyaç duyuluyor." dedi.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Katılım Bankacılığı, parayı faizle değil, üretim ve yatırımla büyütmeyi amaçlayan, daha insani ve adaletli bir finansal alternatif sunuyor. Bunu yansıtacak şekilde, burada 'İnsani Finans' kavramının seçilmesini de fevkalade yerinde buluyor ve destekliyorum. Pek çok yerli ve yabancı; siyasetçi, iş adamı, bürokrat ve akademisyenin katıldığı bu zirve, faize dayalı olmayan, finansal sistemin gelişmesi ve yaygınlaşmasında, inşallah önemli bir milat olacak."

TKBB/AKYÜZ: HEDEFİMİZ KATILIM BANKACILIĞINI GÜÇLENDİRMEK 

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, faizsiz esasta finansman işi yapılabileceğini ispat ettiklerini belirterek, katılım bankacılığını Türkiye'de daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise ekonomide faizin yükünü azaltacak veya tamamen ortadan kaldıracak sistemler üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Tam anlamıyla faizsiz ortaklıklar, projeler ve sistemler kurana kadar bunu yapacağız." dedi. Kaan, şunları söyledi:

"Maliye politikamızı 'faiz dışı fazla' esasından, 'yatırım dışı fazla' esasına çevirmeliyiz. Daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla istihdam sağlamak için insanı merkeze almak zorundayız. 'İş insanı yalnız maddi kazanç güder' algısını ortadan kaldırıp, insani olanın peşine düşmeliyiz. Bir iş insanı mümkün olan en fazla kazancı elde etmeli, evet, ama erdemi, vicdanı, adaleti, hakkaniyeti terk etmeden bunu yapmalı. Kazancını sorgulayan, helal kazançtan ötesini düşünmeyen iş insanları yetiştirmeliyiz. Peygamber Efendimiz'den öğrendiğimiz ticaret ahlakı, dürüstlük ve doğruluk, iş hayatlarımızın her alanına tezahür etmeli.",

Zirvenin ilk gün programı akşam yemeğiyle sona erdi.