Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Hindistan'ın kredi, notunu, kısa vadeli ekonomik belirsizlikleri dikkate almayarak, Başbakan Narendra Modi'nin bir dizi politika değişikliğine gideceğine ilişkin beklentilerle, 2004'ten bu yana ilk kez yükseltti.

Rupi, tahviller ve hisse senetleri, Moody's'in Hindistan'ın kredi notunu "Baa3"ten "Baa2"ye yükseltmes ve Modi hükümeti tarafından yapılmakta olan reformların artan borç seviyelerine istikrar getireceğini kaydetmesinin ardından ralli yaptı. Böylelikle, Hindistan'ın kredi notu yatırım yapılabilir en düşük seviyenin bir basamak üstüne yükseltildi ve Filipinler ve İtalya ile aynı seviyeye çıkarıldı.

Hükümet yetkilileri bu not artışını geç kalmış bir adım olarak nitelerken, bazı yatırımcılar, Hindistan'ın son dönemde, politika değişikliğinin gerçekleşmekte olduğu bir ortamda, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi statüsünü yitirmesinden dolayı, not artırımını sürpriz olarak karşıladı. Not artırımı, Modi'nin gelecek ay yapılacka olan kendi eyaletindeki seçimler ve 2019 başındaki genel seçimler öncesi, ekonomik yavaşlamadan dolayı sert eleştirilerle karşılaşan Modi'nin partisi için önemli bir başarı.

Mumbai'de Grupo BBVA kıdemli ekonomisti Sumedh Deorukhkar, "Not artırımı, Moody's'in zorlu reformların geçici hasar verici etkilerinin ötesine bakma istekliliğini yansıtıyor," dedi ve "Ancak ekonomi için bazı zorluklar konusunda temkinli olunmalı. Özellikle yüksek borç yükü ve geciktirilmil işgücü ve toprak reformları, özellikle 2019 seçimleri öncesi, özellikle mali rehavet için fazla bir boşluk bırakmıyor" şeklinde görüş bildirdi.