Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, "Birleşik Krallık'la bir ayrılık anlaşması olmaması durumuna hazırlıklıyız." dedi.

Barnier, Avrupa Reform Merkezi'nin Brüksel'de düzenlediği "AB'nin Geleceği" başlıklı konferansta konuştu.

Birleşik Krallık tarafında mali hizmetler sektörü konusunda Brexit'in ayrılık anlamına gelmediği yönünde bir algı olduğunu anlatan Barnier, "Brexit, bütün alanlarda Brexit demektir. Brexit'in yasal sonucu olarak Birleşik Krallık'taki mali hizmet sağlayıcıları AB pasaportlarını kaybedecek." diye konuştu.

AB ve Birleşik Krallığın yakın işbirliğini sürdürebilmesi için düzenli bir ayrılık sürecinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Barnier, "Birleşik Krallık'la bir ayrılık anlaşması olmaması durumuna hazırlıklıyız." ifadesini kullandı.

Barnier, gelecek ortaklığın sadece ticari konulara sınırlı olamaması gerektiğine işaret ederek, "Vatandaşların güvenliğini korumak için beraber çalışmalı ve işbirliği yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Barnier, Brexit müzakerelerinde yeterli ilerleme sağlanabilmesi için özellikle mali konularda ve İrlanda sınırının geleceği hakkında bir uzlaşı sağlanması gerektiğini dile getirildi.

Geçtiğimiz günlerde, AB Konsey Başkanı Donald Tusk, İngiltere ile gelecekteki ticari ilişkileri ve geçiş süreçlerini görüşmeyi bu yıl bitmeden başlatabilmek için İngiltere'nin Aralık ayının başına kadar süresi kaldığına dikkati çekerek, Theresa May ile bu konuları görüşmek üzere 24 Kasım'da Brüksel'de buluşacağını açıklamıştı.

Müzakereler

Bu yılın haziran ayında başlayan müzakereler, ülkenin AB'ye ödemesi gereken mali taahhütler, vatandaşlık hakları ve İrlanda sınırı konularında sürdürülüyor.

AB tarafı, İngiltere'nin, üzerinde uzlaşılmış 2020 birlik bütçesine ve üye ülkelerin kalkınma programlarına taahhütlerini tam yerine getirmesini şart koşuyor. Bu miktarın 20-100 milyar avro arasında olduğu belirtiliyor. Taraflar, net bir rakam üzerinde uzlaşma sağlayamıyor.

Brexit sonrasında İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın AB ile tek kara bağlantısı olarak kalacak İrlanda-Kuzey İrlanda arasındaki sınır, müzakerelerin tıkandığı bir diğer konuyu oluşturuyor.

Brexit kararı, İngiltere'de yaşayan 3,2 milyon AB vatandaşının yanı sıra AB'de bulunan 1 milyon İngiliz vatandaşının hakları konusunda da belirsizlik ortaya çıkarıyor.

AB liderleri, devam eden müzakerelerde yeterli ilerleme sağlanmadan İngiltere'yle gelecekteki ticari ilişkileri ve geçiş süreçlerini görüşmeyi başlatmıyor.

Birleşik Krallık, geçen yıl haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart'ta da Lizbon Anlaşması'nın 50'nci maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı. AB ise 29 Nisan'da yaptığı özel zirveyle müzakerelerdeki ilkelerini belirlemişti.