Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar Merkez Bankası'nın bugün başlayan TL uzlaşmali vadeli Döviz satım ihalelerinin etkilerini ve piyasa yaşanan son çalkantıyı Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

"ETKİSİ SINIRLI OLUR"

Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan bankanın döviz hamlesinin bankacılık ve kura etkisinin sınırlı olacağını belirtti. Gürcan "yeni önlemlerle vadeli piyasalardaki oynaklığın kontrol altına alınması hedefleniyor. Bankalar söz konusu işlemlere aracılık edeceği için sınırlı da olsa olumlu etki olabilir. Burada asıl amaç, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi olarak görünüyor." dedi.

Gürcan bu hamlenin kur üzerinde de çok etkili olmayacağını söyledi.

Dolardaki son yükselişi değerlendiren Gürcan "son günlerde siyasi ve jeopolitik risklerin de fiyatlandığını görüyoruz. Enflasyonda düzelme görmezsek - ki temel beklenti Aralık itibariyle düşüş olacağı yönünde- kur yukarıda kaldıkça baz etkisinin olumlu etkisi de  sınırlı kalabilir." diye konuştu.


TL'DE YÜKSELİŞ İÇİN...

Merkez Bankası'nın piyasayı ikna etmesinin kritik öneme sahip olduğunu kaydeden Gürcan "MB'nin son enflasyon raporundaki mesajlari ve son hamleleri kur üzerinde geçici etki yaptı. Önümüzdeki günlerde MB'nin yapacağı sözlü yönlendirmeleri ve para politikası mesajları önemli olacak. Hazine'nin başta tahvil ihracı olmak üzere bu ihraçlara gelecek talep ve oluşacak faizler de TL üzerinde etkili olacak. Ama burada en kritik konu MB'nin vereceği mesajlşarla piyasayı ikna etmesi olacak." yorumunu yaptı.

HSBC Portföy Genel Müdürü Namık Aksel Merkez Bankası'nın şu an da hızlı şekilde faiz artırımına gitmeyeceği konusunda net bir duruş sergilediğini belirtti. Aksel "Banka bu dönemde elinden geleni yapıyor" diye konuştu.

"NEGATİF AYRIŞMA BİZE ÖZEL"

TL cinsi varlıklarda son 2 ayda yaşanan ayrışmanın büyük kısmının bize özel olduğunu kaydeden Aksel "Bizle beraber hareket eden Güney Afrika randı gibi bazı ülkeler de negatif ayrışıyor ama TL en kötü ayrışan para birimi oldu. Hisse senedi piyasası için de geçerli. Yansıması daha düşük boyutta oluyor ama çarpanlar fiyat/kazanç oranlarına bakınca orada da dramatik ayrışma var. Türkiye kendine özgü siyasi ve jeopolitik risklerle ayrışıyor" ifadesini kullandı.

"KUR HAREKETİ MB'NİN DE ÖTESİNE GEÇTİ"

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç ise bu aşamada Merkez Bankası'nın yapılması gerekeni yaptığını söyledi.

Altınsaç "Kur hareketi Merkez Bankası'nın da ilerisine geçmiş durumda. O nedenle sadece Merkez Bankası'ndan medet ummamakta fayda var. Merkez Bankası faiz artırırsa kurda iyi bir sürece girilir mi o da soru işareti..." değerlendirmesini yaptı.