Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL kademeli yükselişini sürdürerek yeni rekor seviyeleri test ediyor. Kur bugün %1 artışla 3.9776 seviyesini test ederek tarihi zirve seviyeye yükseldi. Lira, Bloomberg'in takip ettiği 24 gelişen ülke para birimi arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Kurdaki rekorların ardından Merkez Bankası'ndan adım geldi. MB, bankaların gecelik borç alma limitlerini sıfıra düşürdü, kararın ardından kur ilk etapta 3.97'den 3.9450'ye geriledi ancak bu seviyelerde tutunamadı.

Euro/TL 4.6747, sterlin/TL de 5.23 ile rekor tazeledi. Lira yıl başından beri Euro karşısında da %20 oranında değer kaybetti. 10 yıllık tahvil faizi de 13 baz puan artarak %13.03 ile rekor kırdı.

Lira yıl başından beri dolar karşısında %12 düştü ve 5. yılı da dolara karşı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.

 
"HABER AKIŞI ALGIYI ETKİLİYOR"

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar Bloomberg HT'ye Türkiye algısında bozulma olduğunu, dışarı kaynaklı negatif haberlerin üst üste gelerek algıyı bozduğunu söyledi. Salar "faizleri bu kadar yükseltecek kuru zirve seviyelere taşıyacak herhangi bir makro ekonomik gerekçe yok ama siyasetle bağlantılı haber akışı algıyı etkiliyor" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyonun düşmesi için faizlerin düşürülmesi gerektiği yolundaki yorumlarının merkez bankasının bağımsızlığına yönelik endişeleri artırması, ABD ve Avrupa ile diplomatik sorunlar, Türkiye'nin gelişen ülkeler arasında en büyük cari açıklardan birine sahip olması çift haneli enflasyon ve yabancı yatırıma bağımlı kırılgan kamu finansmanı Türk varlıklarına satış getirdi.

Öte yandan, Zarrab davasına ilişkin gelişmeler ve NATO ile yaşanan kriz de olumsuz havaya katkıda bulundu.

Dolar/TL son olarak 11 Ocak'ta 3.9415 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.