Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:20'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) muhtemelen gelecek yılki para politikası için sözlü yönlendirmesinde sadece küçük ayarlamalar yapacağının kaydedilmesinin ardından yukarı yönde hareket ederken, bölge tahvilleri, ABD Hazine tahvillerindeki yükselişi takip etti.

Oto üreticileri ve enerji şirketleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişe öncülük etti. Almanya hisse senetleri, ülkede hükümet kurulamamasından kaynaklanan siyasi sorunların sürmesine karşın diğer hisse senetlerine göre daha iyi performans gösterdi. Asya hisse senetleri, erken saatlerde, Çin hisse senetlerinin yatırımcıların gölge bankacılığa getirilen güvenin sarsılmasına neden olan kısıtlamayı yeniden değerlendirmeleri ile birlikte ralli yapmasının desteği ile kayıplarının bir kısmını geri aldı. Euro, Pazartesi günü son üç haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından sakinleşirken, dolar hafifçe gevşedi.

Öte yandan, sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit görüşmelerindeki tıkanmayı aşmak için Avrupa Birliği'ne daha fazla para ödenmesini öneren bakanları desteklediği yolundaki haberlerin ardından sakin seyrederken, İngiltere tahvilleri yükseldi. Türk Lirası dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesine indi, ancak Merkez Bankası'nın ikiditeyi sıkmasının ardından kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Yatırımcılar, yetkililerin AMB'nin gelecek yılın para politikası konusunda, parasal genişlemeyi sonlandırmaya ilişkin söylemlerinde büyük değişiklik yapmak yerine sözlü yönlendirme konusunda bazı ufak değişiklikler yapacağını kaydetmesinin ardından Avrupa üzerinde odaklanmaya devam etti. Almanya'daki siyasi gelişmeler, bazı yatırımcıların Merkel ve olası koalisyon ortaklaı arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ekonomik büyümeye risk oluşturmayacağını düşünmesine karşın yakından izleniyor. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, çoğunluk hükümeti kuramaması durumunda yeniden seçimlere gitmeyi tercih edeceğini söyledi.

ABD'de, Fed Başkanı Janet Yellen'ın yönetim kurulu üyeliğini bırakacağını açıklamasının ardından, ABD Bakanı Donald Trump'ın ABD merkez bankasında atama yapması gereken koltuk sayısı dörde çıktı. Bu durum gelecek yıl faizlerin izleyeceği yol konusunda yatırımcıların tahmin yapmalarını güçleştiriyor. ABD'de yaklaşan Şükran Günü tatili yatırımcılara mola verme konusunda bir fırsat sağlarken, hisse senetleri, yatırımcıların küresel büyüme ve şirket karlarına ilişkin iyimser olmaları ile birlikte, yıl sonuna zirve seviyeleri yakınında yaklaşıyor.

Diğer tarafta, Avustralya doları, faizlerin uzun bir süre daha düşük kalacağıyolunda merkez bankasından gelen işaretlerle birlikte beş ayın en düşük seviyesine indi. Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'de ham petrol stoklarının yeniden düşmeye başladığını göstermesi beklenen resmi veriler öncesi varil başına 57 dolara doğru yükseldi.

Piyasalarca izlenecek önemli haberler şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıklayacağı Ekim ayı toplantı tutanakları, varlık alımlarının azaltılmasına muhalefeti gösterebilir.

*Asya'da, Singapur'un 3. çeyrek GSYH verisi Perşembe günü açıklanacak. Yeni Zelanda'da Ekim dış ticaret ve Güney Kore'de Kasım Tüketici Güveni verileri de bu hafta açıklanacak göstergeler arasında yer alıyor.

*ABD'de Ekim ayı için ikinci el konıt satışları ve dayanıklı tüketim malalrı verileri açıklanacak.

*Fed'in son toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak.

*İngiltere'de bütçe Çarşamba günü açıklanacak.

*Arjantin, Macaristan, Kenya, Nijerya ve Güney Afrika merkez bankaları bu hafta politika toplantılarını gerçekleştirecek.



Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:33'te yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu ve bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak son bir haftanın zirvesine yükseldi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.5 yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1 artarak altı yılı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükselerek 2,587.25 puan ile yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 1.1736 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde0.05'ten az yükselerek 1.3236 ile yaklaşık üç haftanın en güçlü seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 112.48 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.35'e geriledi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 0.34 ile yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.257 ile yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faşzşbir baz puan düşerek yüzde 0.033 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşülk seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 düşerek varil başına 56.09 dolara indi.

*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,280.39 dolara tırmandı.

*Bakır yüzde 0.3 yükselerek pound başına 3.13 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

(14:20'de güncellendi)