Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge Bloomberg HT'ye kurun yükselişindeki ana etkenin MB'nin faiz artırmayacağı beklentisi olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'nın bugünkü hamlesiyle örtülü faiz artışı yaptığını belirterek "Bu adım, daha önce %12'lerde olan ortalama fonlama maliyetinin %12.25 civarına çekilmesi anlamına gelecek ki bu kurda bir miktar aşağı harekete neden oldu. Ama bunun kalıcılığı sorgulanacaktır" dedi.

Tözge siyasi cepheden gelen haber akışı, ABD'de görülen davaya dair belirsizlik ve Merkez Bankası'nın politikasının eleştirilmesinin Türk Lirası'nın üzerindeki baskıda ana unsur olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası'nın son dönemde kurdaki yükselişe karşı attığı adımların çok da yeterli olmadığını belirten Tözge "Merkez Bankası belli bir süre daha faiz artırmadan devam edebilir beklentisi kurdaki yukarı hareketin ana sebebi gibi görünüyor.

Merkez Bankası son 1 aydır 4. defa yeni bir adım attı ama bu adımların piyasa tarafından çok da yeterli karşılanmadığını düşünmekteyiz" değerlendirmesini yaptı. Tözge MB'nin uzun süre daha faiz artırmayacağını öngördü.

"MB FAİZ ARTIRMALI"

Piyasa Hattı programına konuk olan Ünlü & Co  Araştırma Bölümü Yönetici Direktörü Vedat Mizrahi ise MB'nin piyasayı rahatlatmak için faizi 100 baz puan artırması gerektiğine dikkat çekti.

Mizrahi "2 ve 10 yıllık tahvil faizlerindeki ve kurdaki bu seviyeyle 100 baz puanlık artış gerekli. Fed'in faiz artırma ihtimali de artık çok yüksek olduğu için bizim ona cevaben artış yapmamız gayet doğal." diye konuştu.