Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, faizlerin çok hızlı artırılmasının enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 olan hedefinin altında kalma riskini getireceği uyarısında bulundu ve gelecekteki fiyat artışlarına ilişkin beklentilerin aşağı yönde olabileceğine ilişkin bazı işaretler olduğunu belirtti.

Yellen, Salı günü yaptığı açıklamada, "Enflasyonun aşağı gitmesine ve zamanla merkez bankasının enflasyon hedefine ulaşamamasına izin vermek oldukça tehlikeli olabilir dedi ve faizlerin çok uzun süre düşük seviyelerde tutulmasının da olumsuzluklarına dikkat çekti.

New York Ünivesitesi'nde eski İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'in yönettiği bir oturuma katılan Yellen, "Tehlikeli olmasının bir nedeni, enflasyon beklentilerininn muhtemelen aşağı yönde hareket edebilecek olması ve bu yönde bazı işaretler var. Çok fazla düşeceğini düşünmüyorum ama işaretler var. Aşağı yönde hareket edebilirler" dedi ve bunun hiç deistenmeyen bir olay olduğunu ifade etti.

Fed, Pazartesi günü, 71 yaşındaki Yellen'ın. Başkan Donald Trump'ın Şubat ayında görev süresi dolunca yerine atadığı şimdiki Guvernör Jerome Powell'ın Senato tarafından onaylanması ve yemin etmesinin ardından Fed'den ayrılacağını duyurdu.

Yellen, geçici faktörlerin enflasyonu sınırladığını söyledi ve Fed'in düşük enflasyonun geçici olup olmadığı konusunda emin olmadığını belirtti.

Yellen, enflasyonun bir ya da iki yıl içinde tekrar yükselmesini beklediğini sözlerine ekledi.