Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), gelecek yıl ehemmiyet kazanacak gibi görünen teşvik planının temel unsurunu değerlendiriyor. 

Konuya ilişkin bilgiye sahip Euro Bölgesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Avrupa Merkez Bankası, kurumsal tahvil alımı programını yeniden gözden geçiriyor. Piyasa İşlemleri Komitesi tarafından yürütülen çalışmada, şu ana kadar 126 milyar euro (148 milyar dolar) harcama yapılmış olan stratejinin etkililiği ve Euro Bölgesi ekonomisine olan kredi arzını nasıl etkilediğini değerlendiriliyor. 

Avrupa Merkez Bankası ise e-mail yoluyla yaptığı açıklamada, "tahvil alımları programının etkisinin daimi olarak izlendiği"ni belirtti. Banka, parasal genişlemenin yavaşlatılmasının ne şekilde uygulanacağına Ocak ayında karar verecek. 

Avrupa Merkez Bankası, şu an için aylık 60 milyon euro değerinde tahvil alımında bulunuyor. Bunun 50 milyar euroluk kısmı kamu sektöründen, 7 milyar euroluk kısmı ise kurumlardan geliyor. Geri kalan kısmı ise ipotekli tahviller ve varlığa dayalı tahviller oluşturuyor. Aylık alımlar, Ocak ayında 30 milyar euro seviyesine indirilecek ve böylece, kurumsal tahvil alımlarının payının artma görünümünün önü açılmış olacak.