Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Binali Yıldırım bu yıl ikincisi düzenlenen Bloomberg HT Türkiye Ekonomi Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yaptı.
Yıldırım finans piyasasında hareketlilik olduğunu, bu şartlar altında böyle bir toplantının önemli olduğunu söyledi. 

Yıldırım "son birkaç yılda Türkiye'ye giydirilmeye çalışan ateşten gömlekleri ekonomimize kalıcı zarar vermeden bertaraf ettik..

Ekonominin istikarını bozmak için algı operasyonuna başladılar. Darbenin hemen arkasından kredi derecelendirme kuruluşları notumuzu düşürdüklerini açıkladı. Arkasından TL'de dalgalanma yaşandı. Tüm bu gelişmeler sonrası ekonomi 2016'nın 3. çeyreğinde küçüldü ama yıl sonu itibariyle beklenen büyüme oranının biraz altına %3.2 büyüdü. 2017 için de kriz senaryoları hayata geçirilmişti. Ekonominin bozulmaya devam edeceği söylenmişti. Tabloya bakınca ilk 9 ayda Türkiye'ye giren doğrudan yatırım miktarı 7.5 milyar dolar. Makro göstergelerimiz sapasağlam, Türkiye yabancı yatırımcı için güvenli liman " dedi.

Yıldırım 2018'de de gerekli tedbirleri alarak ekonomiyi büyütmeye devam edeceklerini söyledi. 

Yıldırım'ın konuşmasından notlar şöyle;

"Türkiye bir istikrar adası olarak ekonomik gelişmesini sürdürmeye devam edecek. Son 10 yılda küresel krize rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor ve dünyada yapılan 10 büyük projenin 6sını Türkiye gerçekleştirmeyi başardı. Doğru planlama, uygun projeler, sağlam finansman modeliyle Türkiyeye birçok eser kazandırdık, bundan sonra kazandırmaya devam edeceğiz."

"DALGALANMA GEÇİCİ"

"Dalgalanma oldu şöyle oldu, bunlar gelip geçici Türkiye neleri gördü. Kısa dönemli dalgalanmaları görüp ümitsizliğe kapılmayın çünkü göstergeler ortada. Bizim Döviz ihtiyacımız var, finans tarafında biraz problemlerimiz var ama bunlar da hepsi çözülebilecek nitelikte. Ekonomimizin büyüklüğü içerisinde, ekonomimizin vadettiği gelecek içerisinde bu ihtiyaç bir sorun teşkil etmeyecek, bir krize asla neden olmayacak."

"Vergi gelirleri performansı da göstermektedir ki ekonomi canlanmaya, canlı kalmaya devam ediyor. Eğer kazanç olmazsa, üretim olmazsa, istihdam olmazsa vergi tahsilatı da olmaz. Vergi performansına baktığımızda Türkiye'de üretimin, yatırımın istihdamın devam ettiğini görüyoruz."

ABD'DEKİ DAVA

"ABD'de devam eden dava üzerinden spekülasyonlar dolaşıyor. Bunu fırsat bilen çevreler ekonomi üzerinde operasyon yapmaya çalışıyor. Türkiye ticaretinde hem kendi hukukuna hem uluslararası hukuka aykırı işlem yapmamıştır bu bakımdan ülkemiz rahat. ABD'deki dava asılsız söylentilere dayanıyor, siyasi yöne evriliyor"

"Güçlü sermaye yeterliliği ve risklere karşı korunmuş bankacılık sistemimiz bugün de aynı şekilde devam ediyor. Bankalar yüksek faizden hoşnut değilmiş. Elinizi mi tutan var, indirin kardeşim, indirin. Vatandaş da hoşnut değil, istiyorsanız indirirsiniz."

"Türkiye AB hedefine ne kadar sadakat gösterdiyse aynı şekilde devam edecek"

"Türkiye cazibe merkezi yapısını sürdürecek ve istikrar unsuru olarak kalacak."