Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Azimut Portföy Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kunt Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü programında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.

Kunt Merkez Bankası'nın Dövize bakıp da 'faizi artırsın' demenin doğru yaklaşım olmadığını belirtti. Kunt bazen geriden geliyor olsa da Merkez Bankası yetkililerinin ne yaptığının farkında olduğunu dile getirdi.

"DÖVİZ GİRİŞİ SAĞLANMALI"

Kurda sakinleşme için faiz artışından ziyade döviz girişine ihtiyaç olduğunu söyleyen Kunt "Kuru havuz olarak düşünelim, döviz havuzuna bir yandan para giriyor, bir yandan çıkıyor. Havuzu boşaltan musluk ve dolduran musluk orantılı olmayınca bu yükselişi görüyoruz. Bu havuzun yeniden doldurulmaya ihtiyacı var yani Para Politikası Kurulu'nun alacağı kararlarla havuz dolacaksa hiç dolmasın. Ülkeye net döviz girişini sağlamamız lazım.

2015'teki uçak krizinden sonra turizmde kaybımız rakamlarla kabaca 2 yılda 40 milyar dolardı. Öncelikle bu paranın bir kanaldan ülkeye girmesi lazım." değerlendirmesini yaptı.  

"FAİZ TARAFI ENDİŞE VERİCİ"

Kunt 'havuzu' gerçek anlamda dolduracak kaynak gerektiğini, faizi yükseltmenin yeterli olmayacağını ve kalıcı etki yaratacak para girişine ihtiyaç olduğunu söyledi. Kurdaki yükselişin bir kısmının yurt dışı, bir kısmının da yurt içinden kaynaklandığını belirten Kunt kurdan ziyade faiz tarafının endişe verici olduğunu belirtti.

Kunt "Dövizde bazı faktörler bizim kontrolümüzde değil ama faiz bizim kontrolümüzde...Son dönemdeki % 14'lü rakamlar gelecek dönem için güzel işaret değil" diye konuştu.

Dıolar/TL dün 3.98'e yükselerek tarihi zirveyi test etmiş, Lira, euro ve sterlin karşısında da tarihi düşük seviyelere gerilemişti.