Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hükümeti hisse senedi piyasasındaki balondan dolayı alarma geçer; uyarıda bulunur. Çöküş tetiklenir ve kayıplar genişler ve yayılır.

Dünyanın en büyük ikinci hisse senedi piyasasında Perşembe günü görülen satış dalgası, 2015 yılındaki kargaşaya ürkütücü şekilde benziyor. Söz konusu dönemde, Çin anakara hisseleri haftalar içerisinde sert bir düşüş gerçekleştirerekküresel işlemlerde sarsıntıya neden olmuştu.

Bu kez ise uyarı bir şirketin hisselerine yoğunlaştı: Alkollü içecek devi Kweichow Moutai Co. Hisse senedi yatırımcıları mesajı aldı ve çıkış kapılarına yönelerek Perşembe günü CSI 300 Endeksi'nde 17 aydan bu yana görülen en sert düşüşün tetiklenmesinde etkili oldular.

Hisse senedi piyasasında kaldıracın ve değerlemelerin hala 2015 seviyelerinin bir hayli altında olmasına karşın gözler Beijing'in bir sonraki hamlesi üzerinde.

Hong Kong'da Conning Holdings Ltd.'nin Asya biriminde fon yöneticisi olan Marc Franklin, “Yatırımcı olarak umudum hükümetin hisse fiyatlarını kontrolden uzak durması ve yatırımcıların para kazanması ya da kaybetmesine izin vermesi yönünde. Endişe şu: Hükümet volatiliteyi düşürmek için müdahale etmeye çalışırsa, daha faza volatilite oluşacak.” dedi.

Traderların, Perşembe günkü düşüşe ilişkin esas unsur olarak tahvil piyasasıyla ilgili ve likidite endişelerini işaret etmesiyle birlikte, Çin'de resmi medyanın Moutai'nin bu yıl fazla yükseldiği yönündeki eleştirileri de yatırımcı kaygılarını artırdı.

Çin'in en büyük alkollü içecek üreticisi Cuma günkü işlemlerde kayıplarını altıncı güne taşıdı.

2015 yılında hükümet, yatırımcılara kaldıraç ve sıkılaşmış kredili işlemlere ilişkin uyarıda bulunmuştu. Çin hisselerinde 5 trilyon dolarlık düşüşün tetiklenmesinin ardından müdahale edilmek istenmesine karşın başarısız olundu. İşlemleri askıya almaktan devlet destekli fonlara alım yaptırmaya kadar uzanan önlemler serisi yatırımcı güvenini tazelemek için yeterli olmadı.

Franklin, “Umudum, 2015'ten ders çıkarmış olmaları” dedi.