Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, "2018'e dair istihdam olarak planlamamız şu anda ana kademede yaklaşık 3 bin, iştiraklerle bakıldığında 3 bin 500 çalışan. Ancak senenin iyi ve bu yıla benzer bir şekilde gitmesi halinde bunun 7 bin çalışana çıkabileceğini söyleyebilirim." dedi.

Aycı, AA'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği ve finans piyasası profesyonelleri ile buluştuğu platformu AA Finans Haberleri Terminali'nden (aafinans.com) canlı yayınlanan Finans Masasına konuk oldu.

THY'nin finansal sonuçlarına ilişkin soru üzerine Aycı, finansal sonuçların Türkiye ve THY için gurur vesilesi olduğunu belirterek, özellikle Türk Milleti'nin kendilerini zor günlerde yalnız bırakmadığını, THY'nin sadık bir yolcu kitlesinin olmasını geçen yıl yaşanılan olaylarda da görüldüğünü kaydetti.

Aycı, arkasında 50 bin kişilik THY ailesinin olduğunu ifade ederek, "Onlarla birlikte başardık. Stratejik planlar, önemli müzakereler yaptık. Her kademedeki arkadaşımızın emeğini, desteğini aldık. Sendikamızın desteğini aldık. Yönetim olarak, yönetim prensipleri açısından dinamik kapasite yönetimini sanırım sektörde en iyi uygulayan şirketlerin başında THY geliyor. Dinamik kapasite yönetimiyle hem destinasyonların hem de filoların optimizasyonunu yaptık." diye konuştu.

Geçen yıl giderlerini yüzde 9 kıstıklarına dikkati çeken Aycı, gider ve maliyet kompozisyonlarının, eşdeğer havayollarıyla karşılaştırıldığında iyi bir yerde bulunduğunu, bu yıl da bunu iyileştirmeye devam ettiklerini, 2017 yılında giderlerinde yüzde 6'lık iyileştirme yaptıklarını söyledi.

- "Artık uçak yetmiyor"

Aycı, 2016 yılında dünyada ve Türkiye'de zor bir yıl olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

"Türkiye turizmi bundan etkilenmişti ve yüzde 30'luk ziyaretçi sayısında azalmayla karşılaşmıştık. Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 75'i havayoluyla geliyor. Bunun bize ciddi etkisi olmuştu. Bu etkiyi üzerimizden kaldırmak için 3. çeyrek içerisinde uyguladığımız planlarla ve son çeyrekte yaptığımız başarılı optimizasyon çalışmaları, kapasite ayarlama çalışmaları, maliyet düşürme çalışmaları, tüm bunlar sene sonu toparlamamıza, sene sonunda önce bütün zararı silip süpürmemize sebep oldu. O dedikoduları haklı çıkarmadık, dedikodu yapanlar dedikodu yaptığıyla kaldılar."

Kendilerine inanan ve güvenenleri mahcup etmediklerini anlatan Aycı, "İlk çeyrek zayıf geçince herkes şöyle birbirine baktı ama biz planlarımızdan emindik. 'Nisanda yerde uçak kalmaz' demiştik, nisanda yerde uçak kalmadı. Nisana gelince 'Haziran gibi çift haneli büyüme rakamları geliyor' dedik, öyle oldu. Arkasından uçak yetmemeye başladı. Artık uçak yetmiyor. Yani talep arzın ötesine geçti." dedi.

Aycı, 2016 tasarruf ve kapasite yönetim planları çerçevesinde belli uçakları yere indirdiklerini ve eleştirilere maruz kaldıklarını anımsatarak, "Son çeyrekte gelen 386 milyon dolarlık kar yerden göğe kadar haklı olduğumuzu ispatladı. Bu iş dinamik kapasite yönetimiyle olur. Yeri geldiğinde arzı artırır, yeri geldiğinde arzı talebe göre ayarlarsınız. Önemli olan arz ile talep arasındaki dengenin sürekli gözetilmesidir. Bunu gözettiğiniz müddetçe son derece verimli üretirsiniz, giderlerinize de iyi hakim olduğunuzda artık yapmanız gereken 'Ben neredelerden gelir elde edebilirim, hangi projelerle gelirlerimi artırabilirim?' konusunda çalışmaya ve vizyonunuza bakar. Bunu hep iştiraklerle başardık." şeklinde konuştu.

İlker Aycı, yeni açılan destinasyonlar, yolcuların olumlu reaksiyon vermesi, yıl içerisinde beklenmedik gelişmelere karşı çabuk adapte olup hemen tepki koymaları, hatta proaktif olup, tepkinin ötesine geçtiklerini anlattı.

- "Amerika yolcumuzun yüzde 80'i transit geliyor"

Aycı, mart ayında getirilen uçaklardaki elektronik cihaz yasağına değinerek, şunları kaydetti:

"Mart ayında hiç beklenmedik bir şekilde laptop, cihaz yasağı geldi. Biz çok hızlı ve proaktif bir cevap verdik. Önce başarılı bir şekilde cihazları paketleyerek taşımaya başladık. 80 binin üstündeki cihazı 103 günde taşıdık ve bunlara zarar getirmeden yolcularımızı memnun ederek kendilerine teslim ettik. Aynı şekilde uçak içerisinde 'free wi-fi' ve business'a laptop verdik. Yeter ki misafirlerimiz bundan mutlu olsunlar. Şunu bilsinler; biz sizin mutluluğunuz, konforunuz ve güvenliğiniz için elimizden gelen ne varsa düşüneceğiz, üreteceğiz ve size sunacağız.

Bu konuda müsterih olun. Bunu çok da büyütmeyin. Hayatın tabii akışına aykırı olan tüm yasaklar er ya da geç yaşayamayıp yok olup gideceklerdir. 103 gün dayanabildi. Ondan sonra vize meselesi geldi. Sürekli bir şey geliyor. Hiç moralinizi bozmayın, enseyi karartmayın. Her birinin bir çözümü var. Amerika yolcumuzun yüzde 80'i transit geliyor. Neye üzülüyorsunuz? Geriye kalan yüzde 20 de zaten çoğunlukla uzun vadeli vize alıyor. Zaten transitteki büyümemizle vize alamadığı için gelemediği yolcu fazlasıyla telafi oluyor."

- "2018 için yaklaşık 7 bin istihdamı öngörebiliriz"

Aycı, dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin zor dönemler yaşadığını aktararak, "Ülkemiz de çok başarılı bir şekilde bütün bu zorlukların içerisinde yönetiliyor. THY bugün uluslararası yolcu taşımacılığı, yolcu profili bakımından 6. sırada. Türkiye ekonomisi, uçak sayısı, pazar payı dünyada ilk 6'da değil ama demek ki uluslararası yolcunun en çok tercih ettiği, güvendiği ve uçtuğu hava yolu sıralamasında ilk 6'dayız. Bu geldiğimiz noktayı çok iyi ifade ediyor." diye konuştu.

2017'yi başarıyla kapatacaklarını dile getiren Aycı, "Her şey toz pembe değil. Dünyada önemli kur oynaklıkları var ve bu bölgemize yansıyor. Biz de bunu bir biçimde yönetiyoruz ve bilançonun kur etkileri hariç bakıldığındaki faaliyet karımızın rekor olduğunu görüyorsunuz. Bu anlamıyla faaliyet karının ortaya çıkması hepimiz açısından yüz güldürücü." şeklinde konuştu.

Aycı, "2018'e dair istihdam olarak planlamamız şu anda ana kademede yaklaşık 3 bin, iştiraklerle bakıldığında 3 bin 500 çalışan. Ancak senenin iyi ve bu yıla benzer bir şekilde gitmesi halinde bunun 7 bin çalışana çıkabileceğini söyleyebilirim. Bunun yaklaşık yüzde 40'ı anonim ortaklığımız olur, yüzde 60-65'i iştiraklerimizde olur. 2018 için yaklaşık 7 bin istihdamı öngörebiliriz. Şaka yapmıyorum. 7 bin istihdam diyorum ve Türkiye'nin tek bir şirketinden bahsediyorum." bilgisini verdi.

İşe alımlar için başvuruların yüzde 95'inin internet kanalı ile alınacağını belirten Aycı, şöyle devam etti:

"Biz bunu sosyal medyada duyuruyoruz, yayınlıyoruz. Arkadaşlarımız sosyal medya ve internet yoluyla bizi rahatlıkla takip edip başvurabilecek. Sınavla alıyoruz. Alımlarımızın çok büyük bir kısmı, yüzde 95'ten fazlası sınavladır. Sınavı geçtikten sonra da aramıza katılacaklar. Bir eğitim sürecinden geçecekler ve ondan sonra görevlerine dağılacaklar. Hem pilot, hem kabin memurları, hem teknisyen, hem diğer hizmetli görevlileri alacağız. Hem yurt dışında çalışan mahalli personel, yurt dışından başvuranlar olacak. Genç arkadaşlarımı, özellikle yeni mezunlarımızı bekliyorum. Türkiye'nin iyi üniversitelerinden gelen, Türkiye'de iddialı olan arkadaşlarımızı gelip THY'yi de o bilgi birikimleri ile bizde edinecekleri yeni tecrübelerle beraber omuzlayalım THY'yi. Gelsinler aramıza katılsınlar, bekliyorum."

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, "Bu yıl amacımız 69 milyon yolcu taşımak, Üçüncü havalimanı açıldığı zaman kapasite sorunlarımız bittiği andan itibaren THY'nin yıllık 100 milyon yolcuya ulaşabilmesi çok kısa sürede olur." dedi.

Aycı, AA'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği ve finans piyasası profesyonelleri ile buluştuğu platformu AA Finans Haberleri Terminali'nden (aafinans.com) canlı yayınlanan Finans Masası'na konuk oldu.

Aycı, 2018'in ihracat, istihdam ve yatırım yılı olarak ilan edildiğini hatırlatarak, THY'nin hizmet ihracatında bir numara olduğunu, bunu artırarak devam ettirmeye talip olduklarını söyledi. Aycı, istihdam seferberliğinde de örnek olmaya hazır olduklarını bildirdi.

Şirketlerin 2018 yılına bu vizyonla bakması gerektiğine işaret eden Aycı, şunları kaydetti:

"Elbette temkinli, ihtiyatlı olduğumuz alanlar var. Ben her zaman ihtiyatlı iyimserim, hatta özellikle bu dönemlerde tedbirli iyimserim. Ama 7 bin istihdamı kafamıza koyduk, planlarımızı yaptık. Önümüzdeki dönemde yeni destinasyonlardan da bahsedeceğiz. Akabe, Krasnodar, Freetown gibi yeni destinasyonlarımız olacak. Orta Doğu'da, Afrika'da, CIS Bölgesi'nde (Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan) yeni destinasyonlar olacak. Bali-Denpasar'da da daha aktif olacağız.

Önemli hadiselerden biri uçak kompozisyonumuzu tamamlamak. Dar gövde siparişlerimizi vermiştik, 176 dar gövde peyderpey gelmeye başladı. Şimdi de geniş gövdeyi hazırlıyoruz. ABD'de bir imza atmıştık. Yakın zamanda bunun görüşmelerini, ihalelerini arkadaşlarımız bize getirecekler. Hem Airbus'tan hem Boeing'den hem A350, 787-9 Dreamliner olmak üzere yeni jenerasyon uçakları filoya katmak suretiyle filomuzun genç ve iyi bir filo olma misyonunu sürdürmeye devam edeceğiz."

- "Bu yıl amacımız 69 milyon yolcu taşımak"

İlker Aycı, yeni dönemde daha fazla destinasyon açacaklarını, üçüncü havalimanının açılması ile daha da derinleşip güçleneceklerini söyledi.

Üçüncü havalimanının Türkiye'nin mega projesi, İstanbul'un doğal hub olma özelliğini en iyi kavrayan vizyon projesi olduğunu belirten Aycı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'dan dar gövde uçakla uçuş mesafesinde 60 başkente uçabilirsiniz. Bu çok önemli bir avantaj. Bu avantajı bugün değerlendiren THY, Türk havacılığı, Türk ulaştırma sektörü, dünyada bir başarı hikayesi yazdı. THY ile birlikte bu büyümenin daha profesyonelce yönetilmesi gerektiği anlaşıldı ve üçüncü havalimanına büyük bir ihtiyaç duyuldu.

Bizim bu yıl amacımız 69 milyon yolcu taşımak. Üçüncü havalimanı açıldığı zaman kapasite sorunlarımız bittiği andan itibaren THY'nin yıllık 100 milyon yolcuya ulaşabilmesi çok kısa sürede olur. Rakamları bu şekilde verip, rakipleri de çok gaza getirmek istemiyorum. Bunu küçük harflerle söylemiş olalım. Rakipler çok gaza gelmesinler, biz bu şekilde devam edelim."

- "Ankara'dan yurt dışına daha fazla uçmaya devam edeceğiz"

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı, AnadoluJet'te yapılması planlanan dönüşüme ilişkin, dönüşüm sürecinde Ankara'dan yurt dışına daha fazla uçmaya devam edeceklerini bildirdi.

Bunu sadece Ankara olarak görmediklerini ifade eden Aycı, Anadolu'da yükselen şehirler olduğunu, son 15 yılda bu şehirlerin Ankara'ya hızlı şekilde kara, tren, hava yolu ile bağlanmasının gerçekleştiğini, bunun daha da devam ettiğini, bu bağlantı sonucunda THY'nin, Ankara'yı bir hub olarak alıp bu kenti dünyaya bağlama noktasında çalışmalarına başladığını anlattı.

Aycı, ilerleyen dönemlerde başka şehirlerin de olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Gerek İzmir, Ankara, Antalya ve Ordu-Giresun, Trabzon'daki hamlelerimiz devam edecek. Yüksekova'yı da ciddiyetle inceliyoruz. Yüksekova'nın frekans sayısını artırmak istiyoruz. Orada talebin giderek arttığını görüyoruz. Hakkari'mizi de Yüksekova'mızı da yurt içindeki destinasyonlara daha iyi bağlayacağız. AnadoluJet'in dönüşümünü tamamladıktan sonra da logosundan rengine, servis kalitesine, şirketin kültürünü tamamen etkileyecek önemli bir dönüşüm yaparak Avrupa'da da, bölgesinde de çok önemli bir oyuncu olmasını sağlamak istiyoruz.

AnadoluJet, Türkiye içinde önemli bir oyuncu ama artık bağımsız bir şirkete dönüşmesiyle, bizden ayrışmasıyla çok daha başarılı olacağını, yakın coğrafyamızdaki dar gövde mesafesindeki belli yerlere uçmak suretiyle, THY filosunun yanında ayrı bir filo olarak onların da yer alacağını söyleyebilirim. Zira önümüzdeki dönemde dar gövde rekabeti dünyada da bölgede de çok artacak. Bu konudaki değişikliğe ve dönüşüme hem zihnen hem çalışmalar olarak hazırız. Bitmek üzere.. Az kaldı. En yakın zamanda bitirip yürüyeceğiz."

- "Afrika'da büyümeye devam edeceğiz"

İlker Aycı, gelecek dönem stratejilerine ilişkin bilgi verirken, Afrika'da büyümeye devam edeceklerini, Libya'nın yeniden açılmasına, Güney Yemen'e, Angola'ya da baktıklarını ve yeniden gözden geçirdiklerini söyledi.

Bütün olasılıkları değerlendirdiklerini, Afrika'da şu anda 51 noktaya uçtuklarını, bu yıl bunun 52-53 olacağını, sayının 55'e de çıkabileceğini bildiren Aycı, Afrika'daki çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini, Asya açılımı ve Orta Doğu'daki devamlılık ve frekans derinliğinin sağlanmasının da hedefler arasında olduğunu kaydetti.

Aycı, THY'nin ortaklık ve satın alma stratejilerine ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ortakların kimler olacağı, gelecekte satın alma, birleşme ya da o pazarlara girme ile ilgili önemli zihin egzersizleri yapıyoruz. Bunlar masada ve çalışılıyor. Olgunlaştığı, hazırlıklar tamamlandığı zaman, üçüncü havalimanına da kavuştuğumuz zaman bunları hayata geçirebiliriz. Ama bunun önemli bir hazırlık devresine ihtiyacımız var. Üçüncü havalimanına gitmek öyle bir gecede kendi kendine olmuyor. O bir gecelik operasyon için arkada birkaç yıl harcaman gerekiyor. Şimdi o birkaç yılı harcıyoruz. Büyüme alanları açısından Asya çok kritik. Özellikle Çin'den dışarıya uçan yolcu her geçen gün kritik şekilde artıyor. Hindistan'da öyle... Bu pazarları çok ciddiyetle takip edip buralarda yer almak istiyoruz. Oralarda farklı ortaklıklarla ilgili çalışmalar var."

- "Şirketimizin bu yılki EBITDAR'ı yüzde 25 olacak"

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı, kargoda da büyümeye devam edeceklerini, 50'li rakamlarla başladıkları yılı 72 nokta ile tamamlayacaklarını bildirdi.

Kargoda daha fazla noktayı birbirine bağlayacaklarını, dünya hava kargo piyasasından daha fazla pay alacaklarını belirten Aycı, "Yeni havalimanı ile birlikte ufkumuz 2023'te dünyanın 5 büyük hava kargo şirketinden biri olmak. ​Bütün bunlar bizim büyüme alanlarımızı gösteriyor. " dedi.

Aycı, THY'nin Borsa'daki değerinin normal olup olmadığı yönündeki soruyu, şöyle yanıtladı:

"Ben bu şirketi yöneten adam olarak daha değerli bir şirket olduğumuzu düşünüyorum. Ama Türkiye ekonomisi ve şirketleri, dünyada biraz böyle algılanıyor, kağıt üzerinde olduğumuzdan daha değerliyiz hep... Türkiye ekonomisi de kağıt üzerinde beklenenden daha fazla getirileri olan bir ekonomi... Tüm rasyolarımızı iyileştirmeye çalışıyoruz. Varlıklarımızı 18 milyar dolara getirdik. Şirketimizin bu yılki EBITDAR'ının yüzde 25 olacağını söyleyebilirim. Diğer bazı rasyolarımızı da iyileştirmeliyiz. Bunu iyileştirdiğimiz zaman THY daha da yatırım yapılabilir şirket notu alarak, hem Borsa değerini artıracaktır hem de yatırımcıların daha iyi görebildiği, algılayabildiği bir yere gelecektir."

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, yerli uçak motoru üretimine ilişkin, "THY Teknik'i bu anlamda önemli bir oyuncu olarak görüyoruz ve bu konudaki gruplara destek verip Türkiye'de uçak motoru imal edilmesi noktasında öncü olmak isteriz. Bir şekilde bu projelerin içinde olacağız ve bunu destekleyeceğiz." dedi.

Aycı, AA'nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği ve finans piyasası profesyonelleri ile buluştuğu platformu AA Finans Haberleri Terminali'nden (aafinans.com) canlı yayınlanan Finans Masası'na konuk oldu.

Aycı, 2015'te 850 milyon dolarlarda olan Turkish Cargo'da bu yıl 1,3 milyar dolara doğru gittiklerini belirterek, "Gelecek yıl inşallah 1,5 milyar doları göreceğiz." dedi. Bu anlamda tırmandıklarını ve yükseldiklerini ifade eden Aycı, şunları kaydetti:

"Bunun yanı sıra ekosistemdeki diğer şirketlerin kabiliyetlerini artırıyoruz. Mesela galley şirketimiz tam ihracatçı konumuna geldi. Yaklaşık 350 uçaklık sipariş aldık. THY filosundan daha büyük bir sipariş aldık Asya pazarında. Asya ve Afrika geleceğimiz... Onlarla daha iyi ilişkiler kurmak, onlarla daha yakın çalışmak bizim için daha çok kritik olacak. Çünkü bütün dünya bunu yapmaya çalışıyor."

Aycı, Asya pazarından 350 uçaklık galley siparişi almalarının kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, koltukta henüz istedikleri noktada olmadıklarını, yaptıklarının yanı sıra yapamadıklarının da bulunduğunu anlattı.

Galleydeki sıçramayı koltukta yapmak istediklerini vurgulayan Aycı, burada istedikleri ilerlemeyi neden yapamadıklarının farkında olduklarını, çok yakında koltuk şirketlerinin de çok iyi bir ilerleme sağlayabileceğini söyledi.

- "Bölgenin pilot eğitim merkezi olmak istiyoruz"

İlker Aycı, HAVELSAN ile ilk yerli sivil uçak simülatörünü yaptıklarını, sivil uçak simülatörünün artık Türkiye'de üretilebilir hale geldiğini, iyi bir simülatör merkezi ile bölgenin eğitim merkezi olmak istediklerini ifade etti.

Aydın'daki uçuş akademilerini geliştirdiklerini, kendi bünyelerinde daha fazla pilot yetiştirmek için bu akademiyi desteklediklerini dile getiren Aycı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tamir-bakım kapasitesi kazanabileceğimiz motor shop ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Şimdi isimlerini veremem. Yeni motor shop kurabilmek, hatta Türkiye'de üretilecek yerli uçak motoruna destek vermek istiyoruz. Onlara sipariş vermek, ölçek oluşturmak isteriz. Buna talip olan gruplar var Türkiye'de. Çok takdir ettiğimiz gruplar bunlar. Yurt dışından da bu konuda istekli olan üreticiler var. Bu anlamıyla Türkiye'de iş birliğiyle üretilecek uçak motoru önemli.

Bu milli ve yerli konusunu iyi anlayalım. Her şeyi yerli ve milli yapıyoruz derken, ne olur, uluslararası ortaklıkları çöpe atmayalım. Burada ortaklıklarla gelişeceğiz. Her şeyi kendi ülkende üretmenin mantığı yok. Bazı şeylerin bir kısmı orada, bir kısmı burada üretilir. Ama birlikte bir ortak üretim tesisi kurulur ve burada yürür. Ben ortaklıkları değerli görüyorum bu anlamda. Onun da milli anlaşılması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de üretim yapan, istihdam üreten, Türkiye'den patent alan, ihracat yapan şirketleri böyle görmemiz lazım."

Aycı, uluslararası sermayeye bakışlarının bu şekilde olduğunu ancak bu girişimlerin içinde mutlaka yerli sermayenin, grupların olmasının anlamlı olacağını vurguladı.

Bunu yapabilecek grupların olduğunu dile getiren Aycı, "Onlarla birlikte yürüyelim. Biz THY Teknik'i bu anlamda önemli bir oyuncu olarak görüyoruz ve bu konudaki gruplara destek verip Türkiye'de uçak motoru imal edilmesi noktasında öncü olmak isteriz. Bir şekilde bu projelerin içinde olacağız ve bunu destekleyeceğiz." diye konuştu.

Havacılık sektörüne ilişkin bir mühendislik merkezi kurup burada önemli mühendisler yetiştirmek istediklerini ifade eden Aycı, genç mühendisleri, kuracakları yeni mühendislik, mükemmeliyet merkezine davet edeceklerini bildirdi.

Krizlerin, rakamların gelip geçici olduğunu belirten Aycı, kalıcı teknoloji ve kabiliyetler, milli sanayi ve yapay zeka gibi alanlarda kalıcı ilerlemeler sağlanmasının önemini vurguladı.

- "Gayrimenkul şirketini 3. havalimanındaki ihtiyaçlarımız için kuruldu"

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı, THY'nin 50 bin lira nakit sermaye ile kurduğu THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme AŞ'ye ilişkin soru üzerine, konuya THY'nin vizyonu, ihtiyaçları doğrultusunda baktıklarını söyledi.

Üçüncü havalimanında yapacakları bazı işler olduğunu anlatan Aycı, değer zincirinde daha yukarı çıkmak istediklerini, THY'nin değişen dünyanın değişen zorunluluklarının farkında olduğunu, ihtiyaçlara göre yeni şirketler kurulabildiğini anlattı. Aycı, üçüncü havalimanındaki ihtiyaçlarına cevap vermek için bu şirketin kurulduğunu, çok yakında bölgede inşaatlarının görülebileceğini ifade etti.

Asya ve ABD'de yeni ortaklıklarının olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Aycı, yeni havalimanına taşınırken birçok konuyu gözden geçirdiklerini belirterek, şöyle dedi:

"Taşınmak demek, 'neyi taşıyalım, neyi burada bırakalım' demek... Taşıyacaklarımızı veya burada bırakacaklarımızı da gözden geçiriyoruz. Olgunlaştığında yeni ortaklıklarımızı duyacaksınız. Yeni havalimanında yeni bazı adımlarımız olabilir. Bu yeni adımlarımızı da çok yakında, 2018 içerisinde belki duyabilirsiniz."

- "Nakit değerlerimiz 2,8 milyar oldu"

İlker Aycı, yakıtta maliyetteki volatiliteyi yönetebildiklerini belirterek, yakıt maliyetini bu yıl iyi yönettiklerini, yakıt maliyetinin toplamın içinde yüzde 27-28'lerde olduğunu bildirdi.

Yakıt maliyetini ve borçları yönettiklerini vurgulayan Aycı, şunları kaydetti:

"Borçlanmamızın önemli bir kısmı uzun vadeli. Kısa vadeli borçların oranı bilançomuzda çok düşük, çok minimal... Öz sermayemizi güçlü tutmaya devam ediyoruz. Bugün 5,3 milyar dolar öz sermayeye ulaştık. Toplam aktif değerimiz 18 milyar doları geçti. Nakit değerlerimiz 2,8 milyar oldu. Şirketimizin daima güvenli bölgede ve finansal olarak güçlü tutulmasına değer verdik. Büyüme stratejimizi oluştururken borç-öz sermaye dengemizi her zaman optimal düzeyde tutmayı de elimizdeki en önemli yönetim prensiplerinden birisi olarak uyguluyoruz.

Japon yeninde bir miktar açığımız var. Onun dışında hiçbir para birimi noktasında sıkıntıda değiliz. Çok önemli ölçüde, gelirlerimizin büyük bir bölümü dolar... Yaklaşık yüzde 50 civarı dolar, yüzde 30 civarı avro, yüzde 20'si TL ve diğer para birimleri... Dünyada bu kadar geniş alanda operasyon yaptığımız için riski de bu anlamda dağıtabiliyoruz, çeşitlendirebiliyoruz. Çok akıllı bir biçimde, 2 yıl önce avrodan dolara dönerek Döviz değişimlerinin yapabileceği tahribatları minimuma indirdik."

Aycı, Japon yenindeki açıklarının da Osaka hattını kapatmalarından kaynaklandığını bildirdi.

- "Uçak almak büyümek demek değildir"

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı, Euroleague Basketball sponsorluklarının Türk spor tarihinin en başarılı sponsorluğu olduğunu belirterek, "Euroleague, basketbolda seyirciye ulaşma bakımından dünyadaki en büyük iki organizasyon biridir. Dünyadaki en büyük iki basketbol organizasyonundan birine isminizi verdiyseniz bunun tartışılacak bir tarafı yoktur. Başarılı bir iştir. Bu işi yapmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Euroleague'in dışında yapacakları işlerinin bulunduğunu aktaran Aycı, Ragbi'ye 3 yıldır sponsor olduklarını ve bu sponsorlukları yenileme konusunda çalıştıklarını bildirdi. Aycı, 75'ten fazla ülkede golf turnuvaları düzenlediklerini, bu desteklerin devam ederek yeni alanlarda da yer alacaklarını söyledi.

- Do&Co ile yolların ayrılması...

THY'nin 10 yıldır ikram ortaklığı yaptığı Avusturyalı Do&Co firmasıyla üçüncü havalimanında yollarını ayırıp Singapurlu SATS Investment ile çalışacakları yönündeki soruya ilişkin de Aycı, şu görüşleri dile getirdi:

"Bu sürece bir yıldan fazla süredir konuşarak gelindi. Olgunlaşınca yönetim kurulu seviyesinde teklifler alınıp değerlendirildi. Teklifler neticesinde THY vizyonuyla ölçüşen ve THY için daha avantajlı olan teklif değişik parametrelerden incelendi. Açık ve şeffaf bir şekilde karar ortaya çıktı. Bu konu şu anda sabit bir yola girdi. Artık sessizlik dönemi... Çünkü bu sürecin yönetilmesi gerekiyor."

İlker Aycı, THY ve Do&Co'nun birbirine katkı sağladığını vurgulayarak, "2018'de onlarla olan sözleşmemiz devam ediyor. Tek dileğim aynı kaliteyle görevlerine devam etmeleri, demotive olmamaları ve yolcumuzu da, bizi de üzmemeleri... Onların da gelecek referansı için önemli bir imtihandır bu. Bizim için de önemli bir imtihandır. Birlikte iyi yönetmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

- "Uçak almak, büyümek demek değildir"

Körfez'deki bazı hava yolu şirketlerinin aynı zamanda ülkenin halkla ilişkiler şirketi olduğunu belirten Aycı, bu şirketlerin bazen rasyonel yönetim ilkeleri çerçevesinde karar almadığını düşündüğünü söyledi.

THY'nin rasyonel planlar yaparak ayağını yere basmak zorunda olduğunu vurgulayan Aycı, şunları kaydetti:

"Bu anlamıyla dünyayı ve bölgesini iyi okuyarak bugünkü ve gelecekteki rakiplerini anlamak zorunda. Bütün sektörleri değiştirerek gelen dijital dönüşümü iyi algılamak ve kucaklamak zorunda. Çünkü büyük oranda iş modellerini değiştiriyor. Bunu yönetmek zorunda. Yeni ortaklıkları gözden geçirmek zorunda. Biz bütün bunları aklı başında planlara dayandırmak ve rasyonel durmak zorundayız. Herkes büyümek için uçak alabilir. Uçak almak, büyümek demek değildir."

AA